Bizarr, eddig ismeretlen alakzatokat fedeztek fel az Arktiszon!

2018. április 24., kedd




A tudósok zavarban vannak, a kutatók nem tudják, hogy mik lehetnek.

Valami olyan dolgot fedeztek fel a sarkvidéken, amit eddig még soha nem sikerülkt megfigyelni.

Sőt, olyannyira nem tudja senki, hogy mi ez, hogy a hírek szerint a tudósok válságtanácskozást hívtak össze, hogy rájöjjenek, mi is lehet, és hogy válaszokat adjanak a közvélemény számára.

A Beaufort-tenger keleti részén, az Arktiszon a NASA egyik kutatócsoportja vette észre a fursca, semmihez sem hasonlító alakzatokat.

Már kilenc éve zajlik a NASA IceBerg nevű missziója, melynek feladata a sarkvidékek légi megfigyelése – írja az IFLScience.

A szakértők repülőgépekről örökítik meg, térképezik fel és dokumentálják a régiók tengerszintjét, illetve a szárazföldi és tengeri jeget.

Április 14-én a misszió egyik kutatója, John Sonntag valami különösre lett figyelmes. Ahogy a szakértő a Beaufort-tenger keleti része felett repült csapatával, érdekes, körszerű alakzatokat azonosítottak a felszínen.

Nem emlékszem, hogy bárhol máshol láttam volna ilyet – nyilatkozta Sonntag.

A tudósok nem tudják, hogy milyen folyamat alakíthatta ki a félkör alakú formációkat a lyukak körül. Korábban nem láttak ugyanis ehhez hasonlót sehol a bolygón.

Az egyik elmélet szerint a lyukakat tengeri emlősök, feltételezhetően fókák hozták létre, hogy légzőlékként használják őket. Az állatok ilyen nyílásokon keresztül jönnek fel levegőért vadászataik közben.

A lyukakat körülvevő körkörös formációkat talán a tenger folytonos hullámzása mosta ki.

A szakértők azt sem zárták ki, hogy az alakzatokat a hegyekből származó meleg talajvíz, a Beaufort-tenger melegebb áramlatai, esetleg a közeli Mackenzie folyó vize vájta ki. 

A pontos magyarázat megtalálásához további elemzésekre és megfigyelésekre lesz szükség.

Ehhez azonban a tudósoknak minden erejüket latba kell vetniük majd...

OSZD MEG másokkal is!

tudomány rejtély hihetetlen rejtélyek arktisz


Megtekintések száma: 36833





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet