Bizarr: hamarosan itt a férfi fogamzásgátló!

2017. február 7., kedd
Állatkísérletekben már működik, idővel be akarják vezetni. Kérdés, hogy hosszú távon milyen rejtett káros hatásai lehetnek.

Elég érdekes világot élünk manapság. Nem csak a nőknek kell szembesülniük ma ár ilyen-olyan fogamzásgátlókkal, hanem úgy tűnik, hogy hamarosan a férfiaknak is.

Miről is van szó? Hát arról, hogy 2-3 éven belül eljöhet a világ, amikor akár a férfiak is bevehetnek különféle pirulákat azért, hogy ne essenek tőlük teherbe a nők.

Korábban a férfi fogamzásgátlás mindig is egy tabu volt, és bár elméletileg lehetséges lett volna, senki nem kísérletezett olyan gyógyszerekkel, melyek a férfiakra fókuszáltak.

Egészen mostanáig, ugyanis az elmúlt években egyre inkább előkerült a téma, és különféle laborokban kísérletezgetésbe kezdett az orvostudomány. Ennek eredményeként született meg az az új, egyelőre még kísérleti stádiumban leledző gyógyszer, mely képes terméketlenné tenni a spermiumokat.

Pontosabban egy az egyben megakadályozza azok áramlását. Az állatkísérletek most sikerrel jártak, így hamarosan zöld utat kaphatnak az emberkísérletek is.

Ha az is sikerrel jár, akkor pedig már csak formaságok vannak hátra, és a patikák polcaira kerülhet a különleges pirula.

Ez az új módszer a vazektómia alternatívája lehet.

A kísérletek során rhesusmakákókon tesztelték a gélt, ami óriásmolekulákat tartalmazott, és teljes sikerrel jártak, vagyis klinikailag igazoltak hatékony az új eljárás.

Eddig a nők számára már ugyan több fajta terhesség megelőző gyógyszer és kezelés létezett,a férfiak számára viszont gyakorlatilag egy sem. Egyedül a "fapados" közösülés megszakítás, amit senkinek sem javasolnak, és az óvszer.

Bár az óvszer jó, és rengeteg nemi betegségtől óvja meg az embert, összességében kényelmetlen, és sokaknál allergiás reakciókat vált ki.

A rendelkezésükre állt még a férfiaknak az úgynevezett vazektómia, ez azonban elég bizarr megoldás. Ilyenkor mindkét oldalon elkötik az ember ondóvezetékét, majd teljesen átvágják.

Így a spermiumok útja megáll, és nem jutnak a nemi szervbe.

A vazektómia az esetek többségében visszafordíthatatlan, az esetek bizonyos százalékában azonban helyreállító műtéttel megszüntethető.

A most kifejlesztett és sikeresen tesztelt óriásmolekulákat tartalmazó gélt csak Vasalgelnek hívják. A gél egyfajta gátként működik, az ondóvezetékekbe fecskendezve megakadályozza, hogy a spermiumok a hímvesszőbe jussanak.

Néhány éven belül biztosan elterjedhet, és a patikák, illetve a boltok polcain lehet a szakemberek elmondása alapján.

A gélnek ugyanaz a hatása, mint egy vazektómia esetén, azonban a kísérletek azt igazolták, hogy jóval nagyobb az esély arra, hogy vissza lehessen fordítani, bár ezen még dolgoznak.

Elméletben ugyanis egy másik injekcióval fel lehet oldani a gél dugóhatását.

A fél azért ennyire egyedi, mert nem csak hatásos volt, de szinte komplikációktól mentes, így a jövőben az emberi alkalmazás biztos siker várományosa lehet.

Egyelőre a módszert még tesztelik, és még nem tesztelték a kezelés visszafordíthatóságát csak nyulakon, de ott bíztató eredmények születtek.

A jövőben még biztosan visszaküldik fejleszteni a tervezőasztalra a gyógyszert, hogy kisebb-nagyobb módosításokat végezzenek a hatóanyagon, és az sem kizárt, hogy lesz b előle tablettás változat is, de ha minden jól alakul, néhány év múlva találkozni fogunk vele a patikákban.

egészség orvostudomány emberi test egészség megelőzés


Megtekintések száma: 44829

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet