Bizarr hatásokkal jár az útszóró só a békákra

2016. december 7., szerda




Egy nemrég végzett elemzés mutatta ki a rendkívül bizarr, egyben aggasztó hatásokat, melyeket az emberi tevékenység ró az állatokra a téli időszakban.

Az utak sóval való szórása jó ötletnek tűnik télen, hiszen így nem válnak csúszóssá sem az utak, sem a járdák. Ezért amikor beállnak a fagyok, hatalmas, ipari mennyiségű só kerül az utcák aszfaltjaira, de olykor még a parkok, közterületek földdel, nyáron fűvel borított részeire is.

Azonban nemrég kimutatták, hogy ez nagyon káros hatással van az egyes állatfajokra, többek között a békákra.

Ezeken a lényeken ugyanis érezhető volt a hatás, melyet a nagy mennyiségű, utakra leszórt só okoz már évtizedek óta.

De miről is van szó, és miért ennyire fontos ez a veszély?

A nátrium-klorid, azaz a klasszikus útszóró só, melyet szinte az egész világon széles körben alkalmaznak, negatív hatással van az állatfajokra, a vizsgálati tárgyban szereplő békákra is.

Az Egyesült Államokban évi 19-22 millió tonnát, idehaza pedig tavaly, azaz 2015-ben 90 ezer tonnát szórtak le.

Az élővizekbe szivárgó nátrium-klorid hatására megváltozik a helyi békaállományok ivararánya. Gyakorlatilag olyan állapotok alakulnak ki, melynek során 10%-kal kevesebb nőstény egyed születik meg.

Vagyis a békapopuláció szépen lassan a sós környezetben elférfiasodik. Korábban nem mutattak soha ki ilyen mértékű, ennyire nagy veszélyre utaló összefüggéseket.

Az Amerikában végzett kutatás még arra is rámutatott, hogy egy Észak-Amerikában honos fa levele is káros hatással van a békákra, a túlnyomó káros hatás azonban a só használatából ered.

Amikor a sós latyakos közegbe a falevelek lehullanak, bomlásuk során olyan oldat képződik, amely miatt a következő szezonban a nőstény békáknak nemcsak a számuk, hanem a méretük is kisebb lett.

A kutatás azért ennyire jelentős, mert kimutatta, hogy pusztán a sózás képes az egész állatállományokat felborítani az egyes vidékeken, ezek pedig olyan következményekkel járhatnak, ami Amerika, vagy más kontinens teljes élővilágára is hatással lehetnek, vagy veszélyeztethetik azt.

tudomány érdekes érdekesség


Megtekintések száma: 48914





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet