Bizarr jövőkép: a jövő barátnője egy holografikus mesterséges intelligencia kivetülése lesz?

2016. december 20., kedd




Egy bizarr, már-már riasztó Japán TV reklám apropója során merült fel az aggasztó jövőkép. Egyszerre ijesztő és bizarr. Nem utolsósorban elgondolkodtató, ugyanis rengeteg kérdést vet fel az ember és a gép kapcsolatáról, a mesterséges intelligenciáról, és a jövőnkről egy technokrata társadalomban.

Ijesztő jövő?

Azt mindig is tudtuk, hogy a kínaiaknak és a japánoknak vannak beteg dolgaik, tévképzeteik, de ők legalább képesek kiélni ezeket a vágyaikat, és nyíltan megformálni őket akár a technológia, akár különös képregényeik által.

Azonban a napokban leadott TV reklám egyszerre ijesztő és bizarr.

Nem utolsósorban elgondolkodtató, ugyanis rengeteg kérdést vet fel az ember és a gép kapcsolatáról, a mesterséges intelligenciáról, és a jövőnkről egy technokrata társadalomban.

Bizarr TV reklám

Megjelent a neten egy olyan bizarr TV reklám, ami egy olyan bődületes terméket mutat be, ami itt, Európában, de talán még Amerikában s kiverné a biztosítékot.

Arról van szó, hogy a tévéreklám főszereplőjét egy mesterséges intelligencia által hajtott barátnő hologramjának hangja ébreszti.

A férfi szóba elegyedik vele, és úgy elbeszélget a virtuális robottal, mintha csak a saját barátnője lenne.

A reklámnak éppen ez volt a célja, ugyanis egy olyan mesterséges intelligenciával – vagy annak kezdeményével – ellátott holografikus „lényt” reklámoz, ami bárki megvehet a jövőben saját maga számára, ha túlságosan egyedül érezné magát.

A készítők elmondása szerint a holografikus barátnő egyfajta kapcsolat kiegészítő, vagy helyettesítő funkciót tölthet be egyes emberek életében, ha az illető túl sokat dolgozik, vagy nincs ideje egy rendes kapcsolatra.

Különböző fokozatokra kapcsolható, és megkérdezi, milyen volt a napunk, vagy a munkában sms-t küld a számunkra, hogy hogy haladunk. Egyszóval azt a képzetet kelti, mintha tényleg lenne valakink.

Az ember és a gépek kapcsolata

A reklám amellett, hogy nagyon bizarr, sok érdekes kérdést vet fel. Mi lesz az emberi kapcsolatokkal egy technokrata társadalomban? A jövő az tényleg az emberi kapcsolatok rovására fog menni?

A jövőkutatók szerint nem szükségszerű forgatókönyv, ugyanakkor azt elismerik, hogy sokan fogják ezt a kapcsolati formát választani, vagyis virtuális emberi kapcsolatokra állnak át, mert nem szeretnének másokhoz kötődni, vagy, mert nincs idejük másokkal komolyabb kapcsolatot létesíteni.

De vajon nem ez tesz éppen minket emberré?

technológia technika az emberiség jövője mesterséges intelligencia robot


Megtekintések száma: 72508





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet