Bizarr kvantumkísérlet bizonyítja: ha valamit nem figyelünk meg, nem is létezik az adott pillanatban!

2017. október 4., szerda




Ha a tudomány bebizonyítja, hogy a figyelt dolog a figyelés tényétől függően változik, újra kell gondolnunk a világunk működését.

Megdöbbentő, hogy a kvantumfizikai kísérletek egy része milyen eredményeket produkál. Kiderült ugyanis, hogy a kvantum összefonódás jelensége nem az egyetlen olyan különös jelenség, mely látszólag ellentmond az általunk ismert fizikai törvényeknek.

A híres kettős rés kísérlete is egy ilyen jelenség szintén, mely egy sokkal mélyebb dologra irányítja rá a szakemberek figyelmét.

Mégpedig arra, hogy az anyag, ami minket körülvesz, lehet, hogy nem is létezik. Vagy legalábbis nem mindig érzékelhető.

Hogy ez mit takar? Előbb ismételjük át, hogy pontosan mi ez a kettős rés kísérlet, vagy két rés kísérlet, ugyanis szorosan össze fognak kapcsolódni.

A kétrés - double-slit - kísérletet, mint majdnem minden alapvető hullámfizikai jelenséget látványosan és döbbenetesen egyszerűen illusztrálni képes összeállítást az évtized első felében hivatalosan is a világ leggyönyörűbbjének választották.

Ez a kísérlet olyan dologra világított rá, mely a világunkról alkotott képet is megváltoztathatja. Ugyanis azt bizonyítja, hogyha egy adott anyagot, részecskét nem figyelünk meg, teljesen máshogy viselkedik, mint mikor megfigyeljük.

Vagyis az anyag attól függően vehet fel különböző állapotokat, hogy meg van-e figyelve, nézi-e valaki, vagy sem.

A kutatásokat végző csapat azt állítja, hogy a kétdimenziós világegyetem feltételezése segíthet feloldani néhány ellentmondást Einstein gravitációs elmélete és a kvantumfizika között.

Vagyis az, amit látunk és érzékelünk talán csak azáltal jön létre, hogy vizsgáljuk az adott dolgokat, és folyamatosan megfigyeljük.

Lehet, hogy most otthon, a szobádban lévő szekrény belseje valójában nem létezik, és egészen addig nincsen ott semmi, amíg bele nem kukkantasz. Ez szorosan kapcsolódik ahhoz a felvetéshez is, hogy vajon van-e hangja annak a kidőlő fának egy erdőben, mely mindentől távol van és senki sem figyeli.

A világ működésének ezen folyamata egészen elképesztő dolgokat vethet fel, többek között azt, hogy a világunk talán nem is valódi. Az ugyanis csak a számítógépes szimulációkra lehet jellemző, hogy a megfigyelés függvényében alakul ki az érzékelés.

Vagyis egy játékban épp úgy nincs megcsinálva a szekrény belseje, vagyis nem létezik, mint a valóságban, amíg az ember nem néz bele. Eszerint az egész világegyetem egyetlen nagy és összetett szimuláció.

A szimuláció csak ott, és akkor létezik, ahol figyelve van. Ha bebizonyosodna az, hogy egy holografikus világban élünk, az az emberiség történelmének legnagyobb felfedezése lenne, és alapjaiban változtatna meg mindent.

A kvantumfizika szintjén zajló folyamatoknak még rengeteg aspektusát tanulmányozni kell, de azt már kizárták a kutatók, hogy a megfigyelést végző eszközök zavartak volna be a kettős rés kísérletek során.

Szinte biztos, hogy a részecskék máshogy viselkednek, mikor meg vannak figyelve, és a holografikus világ mellett akár a tudatra is magyarázattal szolgálhat.

Talán minden résecskének tudata van, és a tudat gondolatai képesek kihatni az anyag viselkedésére, ezért van az, hogy eltérőek ezek a viselkedésminták megfigyelt, és nem megfigyelt állapot között.

A kvantumfizika egyre csak azt bizonygatja az emberiség számára, hogy még mindig semmit nem ért a világ működéséből.

tudomány rejtély fizika rejtélyek megmagyarázhatatlan kvantumfizika


Megtekintések száma: 221180





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet