Bizarr: megnövekedett radioaktivitást mérnek Európa légköre fölött!

2017. október 9., hétfő




Egyelőre senki sem tudja, hogy miért van...

Valami rendkívül bizarr dolog történt a napokban, amire több különböző szakember is felfigyelt.

Enyhe fokú radioaktivitás-növekedést mérnek napok óta német meteorológusok Európa fölött, írják osztrák és német lapok, így például Volksblatt, a Zeit és a Berliner Morgenpost is.

Először az az oszrtákok, majd a németek is felfigyeltek az eltérésekre a megszokott adatokban. Sét, a méréseket később a sugárvédelmi hivatal is megerősítette.

Az előzetes adatok szerint a légkörben megnövekedett a ruténium egyik izotópjának, a 106Ru-nak a mennyisége.

A tudósok felhívták Európa lakosságának figyelmét, hogy egyelőre nincs ok az aggodalomra, mert bár a határérték feletti az érték, az egészségre még nem ártalmas a koncentrációja.

Az, hogy milyen forrásból származik a levegőbe jutott sugárzó anyag, egyelőre rejtély. Annyi biztos, hogy nem atomerőművi balesetről lehet szó, mivel csak egyetlen anyag egyetlen izotópja került a levegőbe, ami nem jellemző az atomenergetikai incidensekre.

A szakemberek szerint valahonnan az Urál-hegység déli vidékeinek irányából származik az izotóp, az első észlelések óta azonban megszűnt az anyag utánpótlása.

Többekben felmerült az, hogy esetleg újra atomot robbanthatott Észak-Korea a föld alatt titokban.

Ebben az esetben azonban rengéseknek, utórezgéseknek is lenniük kellett volna - állítják a szakértők.

A német és osztrák hatóságok kapcsolatba léptek orosz kollégáikkal, hogy tisztázzák a szennyezés okát és forrását, és megbízható adatokat kapjanak annak mértékéről.

Magyarországon is mérték a megnövekedett radioaktivitást, mondta az Indexnek dr. Zagyvai Péter, az Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpont (MAT EK) csillebérci telephelyének sugárvédelmi megbízottja.

Az óvatos becslés szerint két nagyságrenddel volt nagyobb a nálunk mért ruténium-106 mennyiség, mint az ugyanabban az időben Franciaországban mért mennyiség.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány hihetetlen bizarr európa radioaktivitás


Megtekintések száma: 148736





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet