Bizarr: rengeteg apró de annál pusztítóbb méreg úszik Tiszában!

2017. augusztus 24., csütörtök




Jelentős a mikroműanyag menyisiég. Nem találod ki, hogy 1 kg iszapban mekkora mennyiség van!

A Laboratorium.hu számolt be róla, hogy hihetetlen mértékben elszennyeződött a Tisza vize, és a benne található iszapban töménytelen mennyiségű méreganyagot találtak.

„Bár ez az emberi egészségre jelen ismereteink szerint közvetlen veszélyt nem jelent”, írja a lap, de hosszabb távon mindenképpen veszélyes a további műanyagtermelés, amíg annak hulladékként feldolgozása megoldatlan.

A most felfedezett dolog egyébként globális probléma. A víz minőségének fokozatos romlását fogja előidézni belátható időn belül, vagyis valamit az emberiségnek tennie kell ez ellen.

„A leggyakoribb kimutatott műanyagfajták a polipropilén, politetrafluoretilén (teflon) és a polietilén voltak. Az üledékminták eredményei alapján 1 kg tiszai üledék átlagosan 1,76 db mikroplasztikot tartalmaz” - állítják a vizsgálat elvégzői.

A mikroműanyagok komoly gondot okoznak majd a jövőben, és már most sem biztosak sokan abban, hogy ezek nem kerülnek bele az ivóvíz rendszerekbe. Ugyanis korábban Amerikában állítottak hasonlót, ott fel is hívták a figyelmet, hogy nem kell félni a víz szennyezéstől.

Később mégis kiderült, hogy mikroműanyag darabok úszkálnak a csapvízben, csak annyira parányiak, hogy szabad szemmel már nem lehet észre venni őket.

A műanyag szennyezés pedig egyik elsődleges oka lehet az egyre terjedő, járványszerű daganatos megbetegedéseknek, de akár a világszerte tapasztalható spermiumszám csökkenést is ez idézhette elő.

Természetes vizeinkbe két fő úton kerülhetnek be: a szintetikus szövetből készült ruhák mosásából és a kozmetikai szerekből a szennyvíztisztítókon keresztül, valamint a környezetben jelen lévő műanyag hulladékok fizikai-kémiai aprózódása útján.

Nagy tehát a veszély, és a jövőben fokozódni látszik a vízszennyezés hazánkban is.

Átfogó, globális megoldás egyelőre nincs, csak a cselekvés elodázása, amíg már túl késő nem lesz...

OSZD MEG másokkal is!

érdekes érdekeség környzeetszennyezés


Megtekintések száma: 131309





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet