Bizonyítékok: A génekben rejlik az iskolai siker titka

2016. május 18., szerda
Köztudott, hogy társadalmi és környezeti tényezők is befolyásolják az iskolai teljesítményt, ám a kutatócsoport eredményei arra utalnak, hogy nagy léptékű genetikai elemzések segíthetnek felfedezni a biológiai tényezőket is, melyek a jelenség mögött állnak. A génekben rejtőzhet az iskolai siker titka?

Az iskolai teljesítménnyel összefüggő 74 területet azonosította az emberi genomban egy nagy létszámú nemzetközi kutatás, amelyet a Nature tudományos lap friss száma ismertet.

A Dél-karolinai Egyetem munkatársa, Daniel J. Benjamin vezette kutatócsoport

azonosította az emberi kromoszómáknak azt a 74 különálló helyét, melyek az oktatásban töltött évek magasabb számával hozhatók kapcsolatba.

Ezek a helyek összefüggnek más területekkel: a jó gondolkodási képességekkel és a koponya belső térfogatával, az érzelmi stabilitással és az Alzheimer-kór alacsony kockázatával.

iskola

A kutatók csaknem 294 ezer, főként európai származású, a világ sokféle táján élő, sok korcsoportot képviselő ember genetikai mintáját elemezték, ezekre folyamatban lévő kutatásokból tettek szert.

Az elemzés után a kutatócsoport a brit BioBank több mint 111 ezer embertől származó mintáján megismételte a vizsgálatot.

Egy korábbi kutatás azt mutatta ki, hogy a genetikai tényezők az iskolai teljesítmény nagyjából 20 százalékával hozhatók kapcsolatba. A jelen tanulmányban 74 úgynevezett SNP-t (Single Nucleotide Polymorphism), vagyis egyedi nukleotid-poliformizmust, DNS-variációt azonosítottak, ezeknek külön-külön igen kicsi a hatása az iskolai teljesítményre.

dns

A kutatócsoport úgy véli, az iskolai teljesítmény összetett jelenség, a molekuláris genetikának még sok egyéb tényezőjét kell feltárni, kutatásuk egyelőre az út kezdete, a jövőben más genetikai és környezeti tényezőket és ezek kölcsönhatását is tanulmányozni kell.

Forrás: Innoportal.hu


Megtekintések száma: 2734

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet