​Bizonyítékok, hogy hogy meteorokon érkezhetett a folyékony víz a Földre

2021. január 13., szerda
Valójában mi magunk zs földönkívüliek vagyunk?

Bár rengeteg elmélet létezik a földi élet keletkezésével kapcsolatban, az egyik legelfogadottabb hipotézis szerint a folyékony víz űrsziklák becsapódása nyomán jöhetett létre a bolygónkon.

Hogy pontosan honnan is származik a Földön található víz, az óriási rejtély a tudósok számára. 

A kutatók többsége úgy gondolja, hogy természetes folyamatok során állt össze ez a létfontosságú molekula, egyesek viszont meg vannak róla győződve, hogy meteorok felületén érkezett meg a bolygónkra.

Bármelyik is legyen az igazság, az egészen biztos, hogy hosszú évmilliók kellettek ahhoz, hogy egy víztartalmú kozmikus kődarab a Földnek csapódjon. Az Express arról írt, hogy az úgynevezett kondritok, vagyis a körülbelül 4,5 milliárd évvel ezelőttről származó széntartalmú meteoritok egykoron egy hatalmas aszteroida részei lehettek.

A legújabb kutatás során a geológusok urán és tórium nyomai után kutattak a szóban forgó meteoritokban. Mivel az urán a tóriummal szemben oldódik a vízben, ezért ha jelen volt a H2O molekula a meteoritokban, akkor az azt jelenti, hogy az urán olvadásakor a környezetbe juthattak.

A kutatócsapat által vizsgált kilenc Földre hullott meteoritban megtalálták az erre utaló nyomokat, bár mindkét elem felezési ideje relatíve rövid, így a víz sem azonnal, hanem néhány millió év alatt jöhetett létre rajtuk.

A tudósok leírták, hogy a folyadékáramlás a jég olvadása után következett be, ami az ütközések révén, valamint a napsugarak fűtésének és az atmoszferikus ablációnak köszönhetően állt fenn.

A kutatók kiemelték, nemcsak a múltban zajlottak le ehhez hasonló folyamatok, hanem napjainkban is becsapódhatnak olyan apróbb meteorok a talajba, amelyek a vizet és egyéb kémiai anyagokat hordozhatnak magukban.

Ahhoz, hogy jobban megérthessék, pontosan milyen procedúrák állnak a jelenség mögött, a japán űrügynökség által a Ryugu aszteroidán elvégzett mintavételezésekhez hasonló missziók szolgálhatnak még több információval.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 35104

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet