Borzalmas: A radarok mellet szolgáló katonák gyermekeiben is megjelennek szüleik mutációi

2019. január 8., kedd




A radarállomásokhoz közel állomásozó katonák – akik szolgálatuk alatt nagyobb sugárzásnak voltak kitéve – több genetikai változást adnak át a gyermekeiknek, mint azok a családok, ahol senki nem volt kitéve magas sugárzásnak.

A Charité-Universitätsmedizin, a Berlin Egészségügyi Intézet, a Max Delbrück Molekuláris Gyógyászat Központ, a holland Radboud Egyetem és a Bonni Egyetemi Kórház kutatócsapata által végzett pilot kutatás mutatta ki a hatást. 

A kutatás eredményeit egy széles körű kutatásban vizsgálják majd felül.

A 80-as évekig a katonai radarállomások épületeit nem megfelelően védték a radarerősítők által keltett sugárzás ellen. 

Ezek a sugarak sugárzási sérüléseket okozhatnak a létesítményben szolgáló katonáknak és a fenntartó személyzetnek. 2003-ban egy szakértőkből álló vizsgálótestület javaslatára a korábban a radarállomásokon dolgozók anyagi kompenzációban részesültek

. Azonban azóta, mivel néhány, korábban radarok mellet szolgáló katona gyermeke a sugárzásnak való kitettség miatt fizikai rendellenességekkel született, a jelenség ismét reflektorfénybe került. 

Eddig azonban még nem tudták egyértelműen megállapítani, hogy a gyerekek genetikai rendellenességei valóban a szülők sugárzásnak való kitettségének köszönhetők-e.

A kutatást a genetikai szekvenáló módszerek fejlődése tette lehetővé, melynek köszönhetően a szülők és a gyerekek teljes genomjának vizsgálatát elfogadható időn belül és költségek mellett tudják megvalósítani. 

Ez tette lehetővé, hogy a sugárzás következtében fellépő mutációkat az eddigieknél sokkal pontosabban ki tudják mutatni.

A kutatók 12 érintett családot vizsgáltak, összesen 18 gyerek és szüleik teljes genomjának szekvenálásával. A katonák tényleges sugárzásnak való kitettségét nem lehetett pontosan megállapítani, így a kutatók magas sugárzást vettek alapul – mivel a katonák között is magas volt a sugárzás miatt bekövetkező betegségek aránya. 

Az eredményeket a kutatók további 28 gyerek genetikai adataival vetették össze, akiknek szülei korábban nem voltak sugárzásnak kitéve.

A kutatás központjában az úgynevezett multi-site de novo mutációk (MSDN) álltak, melyek egyik lehetséges okaként már korábbi egereken végzett kísérletek során megállapították a magas sugárzást. Az MSDN olyan öröklődő mutációt jelent, amiben kettő vagy több DNS hibát találnak egy 20 bázispárnyi sorban. 

A kontroll – sugárzásnak nem kitett – családok esetében csak minden ötödik gyereknél találtak MSDN-t, amíg a katonák gyermekei között minden háromból kettőnél. A katonák gyermekei közül tizennyolcnál összesen 12 MSDN-t találtak; ebből hatot egy család három gyermekében. Ezen felül kettő gyereknél súlyos problémákat okozó kromoszomális elváltozásokat is találtak. 

Ezek a mutációkat a szülőkre is vissza tudták vezetni, és normális esetben csak rendkívül ritkán fordulnak elő ilyen mértékben.

A kutatás korai eredményei szerint a sugárzás által okozott genetikai elváltozások öröklődhetnek, viszont az eredményeket még egy lényegesen több résztvevőt bevonó széleskörű kutatással is igazolni kell, mielőtt egyértelműen kimondhatnák, hogy valóban ez a helyzet.

OSZD MEG másokkal is!

Forrás: arsratio

tudomány egészség életmód


Megtekintések száma: 17203





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet