Borzalmas adatok mutatják: EZ volt a történelem legforróbb éve, a jövő még durvább lesz!

2018. január 5., péntek
A 2016-os rekordmeleg évet követően a tavalyi, 2017-es év is rekordot döntött. Ez még csak a kezdet... szélsőséges időjárási anomáliákra számíthatunk.

Kapaszkodjatok meg, mert az elkövetkező adatok valósággal sokkolók lesznek...

Arról van szó, hogy a klímaváltozás kezd kifejezetten drasztikus méreteket ölteni - ezt állítja számos kutatás, és egyre több meteorológus szakember is.

A tavalyi volt a második legmelegebb év a 2016-os rekord után – közölte csütörtökön az Európai Unió Copernicus nevű szolgálata a világ meteorológiai szervezetei közül elsőként.

A Copernicus klímaváltozást vizsgáló szolgálat (Climate Change Service, C3S) adatai alapján 2017 átlaghőmérséklete 14,7 Celsius-fok volt, ami 1,2 fokkal magasabb az iparosodás előtti átlagnál.

Az eddigi második helyezett 2015. volt. A hőmérséklet rendszeres mérése a 19. század végén kezdődött.

A 2016-ban a rekordmeleget az El Nino légköri jelenség okozta, ami néhány évente jelentkezik, és a Csendes-óceán egyenlítői térségének erős felmelegedésével jár.

A Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja (ECMWF) által működtetett Copernicus szerint 2017 lett volna az El Nino hatása nélküli legmelegebb év.

Az Északi-sarkvidéken a tengeri jég kiterjedése az átlag alatt volt, különösen az év eleji és év végi hidegebb időszakban.

Ugyanekkor Dél-Európát hosszú szárazság sújtotta késő tavasztól az őszi hónapokig.

Az aszály több területen vízhiányhoz vezetett, az Ibériai-félszigeten kiterjedt bozóttüzeket okozott

Olyan nagy a baj, hogy lapajában véve kellene valamit tenni a klímafolyamatokkal, és be kellene avatkozni, különben alig 5-10 éven belül tényleg szélsőséges időjárásra lehet számítani.

Sőt, meteorológusok és klímakutatók egyöntetűen már most azt jósolják, hogy a 2018-as év rekordmeleg lesz, minden eddigi értéket felülmúlva.

Ez pedig már idén is rengeteg ember halálát fogja okozni a viharokkal, szélsőséges hőhullámokkal együtt.

Emelkedő tengerszinttel és egyre szélsőségesebb időjárási jelenségekkel, köztük egyre gyakoribb és intenzívebb hőhullámokkal, áradásokkal, szárazságokkal és viharokkal kell szembenéznünk a jövőben tehát.

Zsugorodnak a gleccserek és a hótakaró...

Az éghajlatváltozás évtizedekig folytatódni fog. A jövőbeni klímaváltozás, illetve hatásainak mértéke attól függ, hogy milyen hatékonysággal tudjuk végrehajtani az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentését célzó globális megállapodásainkat.

Jelenleg pedig vesztésre állunk...

OSZD MEG másokkal is! 

tudomány klímaváltozás időjárás glboális felmelegedés


Megtekintések száma: 18832

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet