Borzalmas dolog kezdett el szivárogni a sarki talajból: ez lehet az emberiség és a világ veszte?

2018. szeptember 20., csütörtök




Lehet, hogy újabb komoly veszély fenyegeti az emberiséget?

Még az is elképzelhető, hogy súlyosabb dolgokkal járhat, mint a globális klímaváltozás.

Lényegében pedig arról van szó, hogy pont ez idézte elő,a kutatók pedig már most megpróbálják felhívnia figyelmet a veszélyre.

Az állandóan fagyott talaj, az úgynevezett permafroszt súlyosan megszenvedi a globális felmelegedést. Egy új vizsgálat most felfedte, hogy a permafroszt eltűnése veszélyesebb lehet a vártnál: az olvadás közben ugyanis folyamatosan sav szivárog belőle - írja az IFLSience.

Mikor a permaroszt megolvad, a belsejében található víz és különböző ásványok elkeveredve átitatják az útjukba kerülő kőzeteket

A Scott Zolkos, az Albertai Egyetem munkatársa által vezetett csapat egy új, Nyugat-Kanadában folyó kutatás során megállapította, hogy a helyi permafrosztból kiolvadt folyadék kénsavat is tartalmaz.

A permafroszt olvadása már így is nagyban hozzájárul az üvegházhatású gázok szintjének emelkedéséhez. 

A becslések alapján a fagyott talajból négyszer több szén szabadulhat fel, mint amennyit az emberiség manapság kibocsát.

Az új szén-dioxid-forrás azt jelenti, hogy a folyamat a vártnál is veszélyesebb. A kutatók ráadásul nem tudják pontosan megállapítani, hogy a kénsav hatására mennyi gáz szabadulhat fel.

Zolkos szerint rengeteg szén-dioxid-forrást vagyunk képesek kontrollálni, így például a járművek által kibocsátott gázt.

A permafrosztból származó szén-dioxidot azonban lehetetlen kezelni. 

Az olvadás az üvegházhatású gázok szintjének növekedése mellett azért is veszélyes, mert alaposan átalakíthatja a környezetet, például megváltoztathatja a folyók kémiai összetételét.

OSZD MEG másokkal is!

katasztrófa tudomány kataklizmavilágvége


Megtekintések száma: 14714





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet