Borzalmas eredményt hozott az új rákterápia: azonnal le is állították a kezeléseket!

2018. június 21., csütörtök




Egy új klinikai kísérletsorozat során a kezelt betegek állapota drasztikusan romlani kezdett, egyikük sem maradt végül életben. A szakemberek azonnal leállították a kísérleteket, és a további tudományos kutatást.

Egy új klinikai próba során három, különösen ritka vérrákban szenvedő páciensen próbáltak ki egy forradalminak ígérkező készítményt. Az eredmény sajnos nem azt hozta, ami a szakemberek vártak, az érintettek állapota drasztikusan romlani kezdett, végül egyikük sem maradt életben. 

A kísérletet azonnal leállították.

A szomorú tapasztalatokat az orvosok a The New England Journal of Medicine című szakfolyóiratban osztották meg. Ebben arra figyelmeztetik kollégáikat, hogy vigyázzanak a most kipróbált specifikus gyógyszer használatával a hasonló kezeléseknél, és bár az immunterápia egy hatékony rákellenes fegyver a kezünkben, még nem tudjuk teljes mértékben szolgálatunkba állítani.

Egy ritka, vírus okozta rákos megbetegedéssel küzdöttekA páciensek egy ritka ráktípusban, úgynevezett felnőttkori T-sejtes leukémia/limfómában szenvedtek, ami a non-Hodgkin limfóma egyik fajtája. A jelenlegi ismertek alapján egy vírus – humán T-sejtes leukémia/limfóma vírus (HTLV-1) – idézi elő az agresszív és gyorsan terjedő kórt, amely főként a vért, valamint a nyirokcsomókat támadja, de hatással van a test más részeire, így például a bőrre is.

A kórokozó igen sok emberben jelen van, főként Japánban, a Karib-térségben, Dél- és Közép-Amerikában, valamint Afrika trópusi régióiban gyakori. 

Anyatejjel, valamint transzplantációk révén lehet elkapni.

Lényeges információ, hogy bár sok millióan hordozzák, az embereknek mindössze kevesebb mint öt százalékában okoz rákos megbetegedéseket.

Mivel a felnőttkori T-sejtes leukémia/limfóma ritka és agresszív természetű rák, nagyon nehéz meghatározni, milyen kezelést érdemes alkalmazni. Ilyenkor – akárcsak a mostani esetekben – az orvosok felajánlják a pácienseknek a klinikai próbákban való részvétel lehetőségét.

Azonnal meg kellett szakítani a klinikai próbátA kutatók egy nivolumab nevű gyógyszert alkalmaztak.

A készítményt már kipróbálták másfajta ráktípusoknál, ez volt azonban az első alkalom, hogy felnőttkori T-sejtes leukémia/limfómában szenvedőknél is bevetették. A tanulmányba eredetileg 20 embert vontak be, a már említett három beteg az elsők közé tartozott, akik kaptak a szerből.

Sajnos az orvosok várakozásával ellentétben a három érintett állapota nemhogy javult volna, egyenesen romlott, a rák sokkal agresszívabbá vált. Miután a harmadik páciens állapota is drasztikusan romlott, a klinikai próbát félbeszakították.

Nem gondolom, hogy a tapasztalataink alapján a nivolumabot ennél a betegségnél alkalmazni lehet– nyilatkozta a The New York Times újságnak dr. Murali Janakiram, a tanulmány társszerzője. 

„Pontosan ezért is jelentettük meg a publikációt.Más T-sejtes limfómás esetekben is fel kell készülnünk hasonlóra, de ennek ellenére a klinikai vizsgálatoknak nem szakadhat vége– tette hozzá Janakiram.

Talán nem meglepő, hogy az eset mindenkit elszomorított. Egyelőre nem tudni, hogy maga a gyógyszer vagy valamilyen más tényező okozta a betegség súlyosbodását, de mivel minden esetben a végkimenetel az elhalálozás volt, ezért a szakemberek jobbnak látták megszakítani a kísérleteket.

Sajnos a hasonló klinikai próbák sosem kockázatmentesek: egyesek számára ezek jelenthetik az egyetlen reményt, de egyúttal könnyen vissza is üthetnek, és súlyosbíthatják az adott betegség kimenetelét.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány egészség orvostudomány életmód figyelmeztetés


Megtekintések száma: 17109





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet