Borzalmas: ezt titkolták eddig a műszálas ruhákról! Ez sokkolni fog!

2018. október 25., csütörtök




Azt eddig is sejtettük, hogy nem éppen a legegészségesebbek, de van egy borzasztó hatásuk is.

A műszálas ruhák már kitalálásukkor is alaposan megosztották a közvélemény, a társadalmat, de még az egészségügyi szakembereket is.

A bennük lévő mikro műanyag részecskék ugyanis sohasem számítottak kifejezetten egészségesnek, és bár voltak előnyeik a hagyományos ruhákkal szemben, elenyészőek voltak, és az emberek sokszor idegenkedtek tőle.

Most a műszálas ruhák egy még borzasztóbb tulajdonságát fedezték fel, mely az egész világra is kihatással van.

Arról van szó, hogy drasztikus, korábban fel nem becsült mértékben járulnak hozzá a környezetszennyezéshez.

Arról van szó, hogy a világ óceánjaiban sodródó műanyagszemét-mennyiség akár 30 százalékát, és sok fejlett országban nagyobb mértékben járulnak hozzá az óceánok szennyezéséhez, mint a nagyobb plasztik hulladékok.

Hét földrajzi régióra kiterjedően vizsgálták a hétköznapi tárgyak és ipari termékek kopásából, bomlásából származó mikro műanyagok előfordulását, és igen aggasztó eredmények jöttek ki.

A 9,5 tonnányi műanyag hulladéknak ugyanis 15-30%-át teszik ki azok a mikro műanyagok, melyek nagyon nagy része az autógumik kopása, és a műszálas ruhák lévén kerül bele az óceánokba, és egyéb vizekbe.

A fejlett világ bizonyos részein, ahol hatékony hulladékkezelés folyik – például Észak-Amerikában –, a mikro műanyagok nagyobb mértékben járulnak hozzá az óceánok szennyezéséhez, mint a nagyobb méretű plasztik hulladékok.

A műszálas ruhák Mekkájában, Ázsiában a legnagyobb a szennyezés mértéke, de más fejlett országokban sem elhanyagolható.

Egyre komolyabb gond lehet az óceánok megtisztítás, és egyre égetőbb is, hogy egy egységes projekt induljon, és takarítsa ki a Föld vizeit.

Több ígéretes projekt is az indulás küszöbén áll, melyek talán megmenthetik, vagy legalábbis segíthetnek a hatalmas szennyeződésen, mely az óceánban található.

Azonban még a mai modern technológiákkal is évekig, vagy akár évtizedekig fog tartani a tengerek, világóceánok teljes megtisztítása.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány környezetszennyezés egészség durva


Megtekintések száma: 14532





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet