Borzalmas hatásai vannak az altatóknak: ezeket nem mondja el nekünk a gyógyszeripar!

2018. március 19., hétfő




Ha ezt a világ széles körben tudná, már rég kirobbant volna a botrány...

Hiszed vagy sem, brutális hatásai vannak egy-egy altatónak, már akkor is, ha csak egyetlen szemet szed be belőle az ember.

Sokan nem tudják, hogy az altatók mennyire károsak.

Képesek ugyanis hatalmas függőséget kialakítani, amiből az ember nagyon nehezen szabadul.  Ez pedig remekül kedvez a gyógyszeriparnak, és az egészségügy iparának profit termelésében...

Az altatók nem csak májkárosodást okoznak a függőség mellett, de az elmére is kihatnak. Sőt, egyes kutatások szerint képesek átalakítani a személyiségünket is.

Bár az altatók mellékhatásainak nagy része rajta van a betegtájékoztatón, kellően apró betűkkel, hogy ne olvassa el az ember, mégis vannak olyan hatásaik is, amik hosszabb távon jelentkeznek, és amit mélyen elhallgatnak előlünk.

Többet ártanak, mint használnak, még annak ellenére is, hogy hazánkban sokan szenvednek krónikus kialvatlanságban, vagy nagyon nehezen tudnak elaludni.

Az alvászavar valójában rengeteg betegség, probléma összefoglaló neve. Az álmatlanság (inszomnia) oka kereshető például más betegségekben, pszichés problémákban, a megváltozott munkarendben, szokásokban egyaránt.

Éppen ezért az alvászavar kezelése sem egyszerű, vagyis nem „elegendő”, ha a beteg felirat egy erős, altató gyógyszert az orvosával – a legtöbbször ez ráadásul szükségtelen is.

Érdemes először tehát a körülményeket, szokásokat, az ismert vagy gyanított betegségeket megvizsgálni, hiszen lehet, hogy altatók nélkül is sikeresen kezelhetjük az alvászavart, például bizonyos ételek, italok elhagyásával, az egészségesebb alváshigiénia szokások kialakításával, relaxációs technikák elsajátításával, vagy melatonin szedésével.

Könnyen kialakulhat a dependencia, vagyis egy idő után csak az altatóval tud valaki elaludni.

Ezzel egy időben a gyógyszerrel szembeni tolerancia is kialakulhat, vagyis fokozatosan egyre nagyobb adagra van szükség ahhoz, hogy ugyanazt a hatást elérjük.

Érdemes azt is figyelembe venni, hogy az is súlyos problémákat okozhat, amikor abbahagyjuk a régóta szedett altatók alkalmazását.

Az „azonnali” hatások között megtalálhatjuk a hányingert, az izzadást, az ingerlékenységet és a kézremegést is.

Az altatókkal szemben tolerancia is kialakul, mely azt jelenti, hogy ugyanolyan hatás kifejtéséhez fokozatosan egyre nagyobb mennyiségű hatóanyagra van szükség. 

Ennek az az oka, hogy a folyamatosan jelenlevő hatóanyag miatt a gyógyszermolekulákat érzékelő receptorok száma csökken az agyban.

Az altatók más szerekkel is kölcsönhatásba léphetnek, ilyenek lehetnek további altatók, nyugtatók, depresszió elleni szerek, pszichés betegségekre szedett gyógyszerek, bizonyos típusú fájdalomcsillapítók,epilepsziaelleni szerek, allergia kezelésére szolgáló úgynevezett antihisztaminok.

Ezek a készítmények akár olyan mértékben fokozhatják az altatók hatását, aminek eredményeként életveszélyes állapotok is felléphetnek.

Fontos tehát, hogy az ember képes legyen megállni az altató használatát, és ténylegesen csak akkor hozzányúlni, ha feltétlenül szükség van rá.

OSZD MEG másokkal is!

egészség életmód feltáró egészség megelőzés gyógyszerlobbi altatók


Megtekintések száma: 26694





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet