Borzalmas igazság derült ki a sóról: nagyon vigyázz vele!

2017. szeptember 20., szerda




Svéd és finn kutatók olyan dolgokra jöttek rá, amit nem hangoztatnak, és rengeteg ember egészségébe, később életébe kerülhet.

Mit tudunk a sóról? Azt, hogy finom, ízt ad az ételeknek, mindemellett érdemes belőle mértékkel fogyasztani.

A józan ész mondása különösen igaz, mivel a só túlzott fogyasztása nagyon könnyen egy olyan útra terel minket és szervezetünket, melynek a végén a halál vár ránk.

Nincs túldramatizálva a helyzet: tényleg arról van szó, hogy aki túlságosan sósan eszi az ételeket, hamarabb meghal. Ezt statisztikailag is kimutatták.

De, ami még ennél is megdöbbentőbb, az nem más, mint amire egy svéd és egy finn kutató tanulmánya derített ki.

A só nagy mennyiségben való fogyasztása ugyanis cukorbetegséghez vezet.

A só a 40 százalékos nátrium tartalma miatt került célkeresztbe, de természetesen a többi nátriumot tartalmazó élelmiszert is figyelembe vették a kutatók.

Az étrendjükkel kapcsolatos kérdőívet kitöltő közel 3000 ember válaszai alapján úgy néz ki, minden egyes gramm nátrium 43 százalékkal növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, a felnőtteket érintő, a szokásosnál lassabban kialakuló LADA esetén ez a szám még nagyobb, 73 százalék.

355 a LADA által érintett, 1136 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő és ugyanennyi véletlenszerűen kiválasztott résztvevő segítségével készült egyébként a tanulmány, amely során a genetikai tényezőket, a betegek nemét, életkorát, testtömegindexét és számos egyéb tényezőt is figyelembe vettek a kutatók, hogy minden külső tényezőt kizárjanak és a lehető legegyértelműbb eredményekkel szolgálhassanak.

A kevés, csak napi 2.4 g nátriumot fogyasztókhoz képest a legalább 3.15 grammot (sóra lefordítva ez 7.9 g) fogyasztók esetében már 58 százalékkal volt magasabb a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélye, a LADA esetében pedig az utóbbi kategóriába tartozóknál akár négyszer nagyobb is lehet a kockázat, ha valaki genetikailag is veszélyeztetett.

A kutatók szerint a magas nátriumfogyasztás rizikófaktorként való azonosítása fontos lépés, és segíthet a jövőben a betegségek megelőzésében.

Éppen ezért nagyon érdemes odafigyelni, hogy mint sok mást, a sófogyasztást se vigyük túlzásba, és figyeljünk mindig oda a kiegyensúlyozottságra.

OSZD MEG másokkal is!

egészség bizarr életmód feltáró élelmiszeripar


Megtekintések száma: 130555





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet