Borzalmas: így néz ki az egyik utolsó érintetlen paradicsom! Botrány... Ez durva!

2021. április 21., szerda
Az itt élő, a világtól elszigetelt törzs tagjait is elérte a globális krízishelyzetet okozó műanyag hulladékok felgyülemlése.

A Scientific Reports című folyóiratban megjelent tanulmány azt vizsgálta, hogy az óceánokat ellepő műanyagszennyezés hogyan hat egy mindentől távol eső szigetcsoportra.

Mert hogy már rég nem reménykedhet abban egy mégoly elszigetelt közösség sem, mint a Cocos-szigetek lakossága, hogy őket nem érinti a globális krízishelyzetet okozó műanyag hulladékok felgyülemlése.

A Tasmániai Egyetem kutatói által végzett kutatás rávilágított az Indiai-óceánban, Indonéziától délnyugatra fekvő szigetcsoportot, amely 27, többségében lakatlan szigetből áll, és Perthtől 2750 kilométerre található, 238 tonna szemét szennyezte be.

A hulladékot a tenger mosta partra.

Ez az újonnan jött, kéretlen hírnév azért is érinti kellemetlenül a helyieket, mert szigetüket az utolsó érintetlen szegleteként reklámozták a bolygónknak.

Ahogy a műanyag hulladék jó része, a Cocos-szigeteken talált szemét többsége is egyszerhasználatos csomagolóanyagokból tevődött össze.

Jennifer Lavers, a kutatás vezetője elmondta a CNN-nek, hogy az óceánok műanygszennyezése már olyan általános, hogy ilyen távoli kis szigetre kell utazniuk a kutatóknak, hogy reprezentatív mintát vehessenek belőle.

A szigetek úgy viselkednek, mint a kanárik a szénbányákban, és egyre sürgetőbb, hogy a figyelmeztetéseiknek megfelelően cselekedjünk.

Lavers és munkatársai két éve már kimutatták, hogy egy másik távoli földdarab, a Henderson-sziget a műanyagoktól legsűrűbben szennyezett hely a földön.

Bár ott csak 38 millió darab szemetet találtak, amelyek össztömege 17 tonnát tett ki, a sziget kicsinysége miatt ez a mennyiség mégis mindent elborított.

A Cocos-szigetek 414 millió darabja nem is teljes mennyiség, hiszen csak 10 centiméter mélyen vettek mintát a szigetek talajából, ami alatta van, az nem került bele a vizsgálatba.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes természet


Megtekintések száma: 47086

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet