Borzalmas jelek: tönkreteszi a klímaváltozás a gazdaságot, hatalmas élelmiszerválság jöhet!

2018. január 27., szombat




Korhad a természet, rohad a világ... az ökoszisztéma pedig összecsuklik.

Nem cska az idei enyhe tél, hnem az előző évek szokatlan időjárási viszonyai is nagyon megroppantották a mezőgazdaságot világszerte.

Idehaza különösen rossz a helyzet, főleg most. A rovarok martalékává váltak bizonyos termények, míg más növényeket a fóma és gombák esznek.

A hideg és meleg periódusok váltakozása épp olyan kedvezőtlen a rovarok számára, mint a tartós fagy, hiszen ez alaposan megbolygatja a nyugalmi állapotukat.

Nem volt sem kemény fagy, sem tartós hótakaró a télen, és ez a mezőgazdasági területeken kedvezhet a kórokozók és a kártevők elszaporodásának. Őszi búzában és repcében például máris megjelentek a gombafertőzések.

Ez hosszabb távon vilgászerte érzékelhető lesz, és először majd kenyér, majd más alapvető élelmiszerek hiánya lesz tapasztalható.

Végül idővel be fog állni egy nagyobb volumenű élelmiszerválság.

Globális élelmiszerválságról 2007 végétől kezdtek széles körben beszélni. A fenyegető válság globális jellegét mutatja, hogy az ENSZ 82 országot figyelmeztetett - kiemelve Kínát -, hogy fokozottan tartalékolják élelmiszerkészleteiket. 1980 óta a világ gabonakészletei a legalacsonyabb szintre csökkentek.

Három hónapra elégséges csupán a világ gabonakészlete. Az élelmiszerek ára a tetőző olajár miatt átlagosan kétszeresére emelkedett. Az árak emelkedésében közrejátszik a amerikai jelzáloghitel-válság globális hatása is.

Az  2008 és 2009 során 19.200 befektetési banki típusú munkahely szűnt meg Londonban az amerikai pénzügyi problémák miatt. 

A világ 30 országában, főleg Afrikában törtek ki összetűzések az élelem hiánya miatt.

Komoly a probléma, amit idővel orvosolni kell, különben nem fogjuk tudni az emberiség egyre növekvő igényeit kiszolgálni, ezért ténylegesen lesznek olyanok, akiknek az asztalára már nem jut majd kenyér, vagy krumpli.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány technológia élelmiszerválság mezőgadzaság


Megtekintések száma: 91721





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet