Borzalmas következettésre jutottak a tudósok 2019 időjárását elemezve

2020. január 5., vasárnap
Ez már a vég kezdete lehet?

Nagy erdőtüzek, vízhiány és gyakoribb trópusi ciklonok jellemezték az elmúlt évet – mondta Juhász Árpád geológus az M1 aktuális csatornán.

A természeti katasztrófák közül a szakértő kiemelte a nagy erdőtüzeket. 

Példaként említette, hogy Ausztráliában három hónapja képtelenek megbirkózni a lángokkal, de Szibériában, a mediterrán térségben és Chilében is komoly tüzek pusztítottak. 

Juhász Árpád azt mondta: annyira szárazak az erdők, hogy a nagy erdőtüzekkel, főleg ha erős szél is társul hozzájuk, a modern technika ellenére nem lehet mit kezdeni. Komoly problémának nevezte a vízhiányt, amelyre példaként említette, hogy egy Indiában ötmilliós városba kellett tartálykocsikkal vinni a vizet. 

Ez a szakértő szerint egyértelműen kapcsolatban van a globális felmelegedéssel. Világszerte egyre gyakoribbak az aszályok, egyre több az extrém meleg napok száma – emelte ki. Hozzátette: vannak olyan katasztrófák

– például földrengések, vulkánkitörések – amelyek kialakulását az emberek nem befolyásolhatják, és azokat nem is tudják előre jelezni. 

Ebből a szempontból csendes volt az év, viszont látható, hogy a nagy trópusi ciklonok – hurrikánok, tájfunok – gyakoribbá válnak és kitolódik a szezonjuk. 

Ezek azonban kialakulásuktól kezdve követhetők, így a lakosságot fel lehet készíteni rájuk 

– mondta.

Juhász Árpád hangsúlyozta: az, hogy ennyi katasztrófát látunk nap mint nap, a tömegkommunikációnak is köszönhető.

Régebben hetek, hónapok is elteltek, amíg hír érkezett a világ más részén történt természeti katasztrófáról.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány időjárás előrejelzés


Megtekintések száma: 15208

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet