Borzalmas ütemben öregszik az emberi népesség: jönek a végnapjaink?

2021. július 16., péntek




Az évszázad végére sokkal több lehet az öreg, mint a fiatal, és az emberiségnek komoly fajfenntartási problémái léphetnek fel.

Komoly probléma lehet az évszázad végére

Igen aggasztó folyamatok indultak meg a helyi társadalmakban, mind a globális társadalmakban egyaránt. A népesség ugyanis annak ellenére, hogy robbanásszerű ütemben nő, mégis egyre inkább elöregedik.

Ez azt jelenti, hogy sokkal kevesebb kisbaba születik, mint amennyi felnőtt lép át az öregkorba. Ez pedig komoly társadalmi, de még gazdasági problémát is előidézhet.

A helyzet olyan súlyos lehet egyesek szerint, hogy az évszázad végére az emberiség túlnyomó többsége – cirka 70%-a – öregekből fog állni, melyek úgy lerontják a populáció génállományát, hogy veszélybe kerülhet az emberi szaporulat.

2050-ig a jelenlegi 8,5 százalékról 17 százalékhoz közeli szintre emelkedhet a 65 éven felüliek aránya, ere az amerikai népességszámláló hivatal eredményei alapján jutottak.

Tovább élünk, de nem egészségesen

A hivatal előrejelzése szerint az idősek száma 1,6 milliárdra növekszik 2050-ig a jelenlegi 617 millióról.

A komoly gond ezzel az egésszel az, hogy az emberek bár sokkal tovább élnek, mint régen, de nem egészségesen. Így valaki hiába éli meg a 60 éves kort, vagy az afeletti létet, genetikai állománya leromlik, és nem biztosíthatóak neki a korábban megszokott életszínvonalak.

A National Institute of Aging adatai szerint az idősek arányának növekedése a világ minden országában megfigyelhető, s ezen a téren az Egyesült Államokat számos európai és ázsiai ország is megelőzi.

Ha elöregedik egy társadalom, az komoly problémákat tud szülni, főleg hosszabb távon. Ha a genetikai állománya a populációnak károsodik, akkor alapvetően romlik az emberi genom minősége, ami evolúciós szempontból rendkívül káros.

Az Ázsiai és egyes latin-amerikai országokban a nyolcvan éven felüliek száma megnégyszereződhet majd a következő évtizedekben. Végső soron az évszázad végére az ember akár azt is megélheti, hogy a genetikai diverzitása miatt evolúciós hátrányt fog elszenvedni.

Egyértelmű jelei mutatkoznak az emberi túlszaporulatnak másfelől, és sok népességkutató hívja fel rá a figyelmet, hogy az emberi faj egyedszáma már így is túllépi azt a keretet, amit a bolygó átlagosan elbírna.

A Francia Demográfiai Intézet előrejelzése szerint a világ népessége 2050-ig megközelíti a 10 milliárd főt. Tavaly 7,3 milliárd ember élt a Földön.

tudomány rejtély az emberség jövője kataklizma


Megtekintések száma: 86454





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet