Borzalmasan durva adatok láttak napvilágot az Antarktiszról: katasztrófa jöhet AZONNAL!

2021. augusztus 7., szombat




Gyorsabban olvad a jég az Antarktiszon, mint ahogy arra a legrosszabb forgatókönyvek alapján számítottak. Az utóbbi öt évben az olvadás mértéke megháromszorozódott, állítja 44 nemzetközi szervezet 84 antarktiszkutatója.

Az antarktiszi jég elvékonyodására tavaly a NASA ezzel az infografikával hívta fel a figyelmet:

Az olvadás miatt a világtengerek vízszintje a következő évtizedben a maihoz képest 25 centivel, 2070-re pedig akár egy egész méterrel nőhet. Az olvadás egyre fokozódó mértékét ugyanis a melegebb tengeri területeken tapasztalható párolgás képtelen ellensúlyozni.

A Nature-ben publikáló nemzetközi kutatócsoport rávilágított, hogy miközben 2012 előtt az antarktiszi jég évente 76 milliárd tonnával csökkent és ez a világtengerek vízszintjének 0,2 milliméteres évenkénti növekedését okozta, az azóta eltelt öt évben az olvadás már évente 219 milliárd tonna jeget érintett.

Korántsem csak a tengerszint emelkedése miatt főhet a többi öt kontinensen élők feje Antarktika jegének rendkívül gyors olvadása kapcsán. 

A gondokat tetézi, hogy a déli sarkvidék jegébe van zárva a föld ivóvízkészletének mintegy 90 százaléka. Emellett a déli jégpáncél az északi permafroszthoz hasonlóan szén-dioxid-csapdaként is funkcionál. 

A jégbe fagyott üvegházgázok kiszabadulása még tovább gyorsítja a klímaváltozást.

A Greenpeace szerint a megoldást az jelentené, ha védetté nyilvánítanák az Antarktiszt övező óceán mintegy 1,8 millió négyzetkilométerét.

Ez azonban nagyon valószínű, hogy nem lesz kivitelezhető, így avlami mást kell kitalálni, de mindenképpen érvényesíteni kell egy katasztrófa akciótermek azonnal.

OSZD MEG másokkal is!

Forrás: qubit.hu

tudomány érdekes antarktisz felmelegedés klímaváltzoás


Megtekintések száma: 93862





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet