Borzalmasan elszomorító, amit ez a kép üzen az emberiség számára...

2017. november 12., vasárnap




Már túl nagy a baj, és túl késő...

Egy kép kezdett el terjedni az egész világon. Egy kép, melynek szimbolikájában minden benne van, amit tudni kell az emberi pusztításról, és a környezet feléléséről, vagy arról, ahogyan a természettel és élővilággal bánunk.

A kép hihetetlenül erős és nagyon szívbemarkoló.

A képet egy bostoni biológus, Daniel Schneider osztotta meg Twitter-oldalán. „Tudni akarod, hogyan néz ki egy kihalás? Íme, az utolsó hím északi szélesszájú orrszarvú” - olvasható a bejegyzésben

.

Sudan 1973. november 19-én született, és hároméves korában fogták be a mai Dél-Szudán területén. Az élőlény innen került a csehországi Dvůr Králové-i állatkertbe.

2009 decemberében aztán három társával együtt Kenyába került, ahol egy speciálisan őrzött területen próbálkoznak a faj szaporításával. Az Ol Pejeta rezervátumban a nap 24 órájában fegyveres őrök védik az állatokat.

Sudan az egyetlen élő hím északi szélesszájú orrszarvú. Napjainkban rajta kívül csupán két nőstény képviseli a fajt.

A szakértők már régóta kísérleteznek a faj szaporításával, a 43 éves hím - többek közt öreg kora miatt - azonban már képtelen természetes úton utódokról gondoskodni.

Az északi szélesszájú orrszarvúk (Ceratotherium simum cottoni) egykor Kelet- és Közép-Afrika több országában is megtalálhatóak voltak. Az 1970-es és 1980-as évek során aztán a faj egyedszámát 500-ról 15-re csökkent a vadászat miatt. Az állatokat rendszerint értékes tülkük miatt ölték meg.

2003-ra némi javulás mutatkozott, ekkorra 32-re nőtt a populáció, az év közepétől viszont ismét fellendült az orvvadászat.

Az utolsó vadon élő északi szélesszájú orrszarvút 2008-ban lőtték ki. A fajt a Természetvédelmi Világszövetség a kihalástól közvetlenül veszélyeztetett kategóriába sorolja.

Tehát még egyszer: kíváncsi vagy, milyen egy kihalás? Akkor nézd meg a képet, és hosszasan gondolkodj el azon, hogy mit tett az ember a bolygóval, és annak lakóival...

OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes hihetetlen érdekesség szomorú


Megtekintések száma: 22011





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet