Breaking: Kísérteties zajokat rögzítettek az Antarktisznál

2018. október 18., csütörtök




Kutatók egy csoportja furcsa hangokat észlelt az egyik nyugat-antarktiszi jégtáblánál. A zajokat a hó- és jégtakaró felső rétegében mutatták ki.

A nyugati-antarktiszi Ross-selfjeget tanulmányozó egyik kutatócsapat furcsa zajokat rögzített a régióban – írja a Gizmodo. A szakértők ultraszenzitív szeizmikus érzékelők segítségével észlelték a kísérteties hangokat, melyeket a jeget melegítő szelek alakítottak ki.

Julien Chaput, a Coloradói Állami Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint a zajokat véletlenül rögzítették.

2014-ben a kutatók azért helyeztek el szeizmikus műszereket a Ross-selfjégen, hogy tanulmányozzák az alatta lévő kérget és köpenyt. Chaput azért tartott a szakértőkkel, hogy felmérje a jég szezonális változásait. 

A kutatás során kísérteties anomáliákat észleltek, melyek arra utaltak, hogy magas frekvenciájú rezgéshullámok estek csapdába a hótakaró felső métereiben.

A szakértők a felfedezést követően további két éven át folytatták a hangok rögzítését.

A hó- és jégtakaró felső rétege igen érzékeny a felszíni változásokra. Az adatok alapján a zaj frekvenciája a viharok után, illetve a 2016 januárjában tapasztalt extrém meleg hatására megváltozott.

Chaput szerint a magas hőmérséklet hatására a jég megolvadt, ez pedig lelassította a szeizmikus hullámok terjedését.

A kutatás során az is kiderült, hogy a frekvencia nem módosult a lehűlést követően, ami azt sugallja, hogy az olvadás tartós átalakulást okozott a régióban.

A szakértők úgy gondolják, hogy a jégselfek felső rétegének megolvadása nagyban hozzájárul a jégtáblák elgyengüléséhez.

A Ross-selfjéghez tartozó jégtáblák a tengeren fekszenek, eltűnésük pedig nem járul hozzá a tengerszint emelkedéséhez. 

A jégselfek ugyanakkor megóvják a kőzet felett található jeget az olvadástól, így feldarabolódásuk közvetett módon felgyorsíthatja a tengerszint-emelkedést.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány bejelentés rendkívüli


Megtekintések száma: 17711





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet