Bréking: különös fények a Yellowstone szupervulkán közelében!

2017. július 2., vasárnap
1100 felett az érzékelt földrengések száma a térségben. Közvetlenül a kitörés előtt vagyunk?

Egyre inkább úgy vélik a szakemberek, hogy most tényleg mozgolódhat valami a Yellowstone szupervulkán szívében.

Annál is inkább, mert nem csak villámlásokat, hanem különös fényeket is észleltek a térségben, mindet a szupervulkán kalderájának területe felett.

Az egyik villámlás után a térségben kihelyezett kamera már nem is működött tovább.

Ez azért ennyire jelentős, mert ezeket a fényeket sok szakember és geológus úgynevezett földrengés fényeknek hívja. Ezek a földrengés fények mindig közvetlenül a nagyobb erejű rengések előtt jelennek meg.

A világtörténelem során több a Richter-skála szerinti 8-as erősség feletti földrengéseket kísérték végig, tehát mindig valamilyen nagyobb kataklizma során voltak megfigyelhetők.

Többféle magyarázat is született a keletkezésükre.

Az egyik feltételezés szerint mikor a földrengés létrejön, akkor az egymáshoz súrlódó kőzetlemezek által termelt hő gyújtja lángra a földalatti gázokat.

Egy másik elképzelés szerint a földmozgást kísérő radonos radioaktív jelenség következményének ítéli.

A pizoelektronikus feltételezés szerint intenzív elektromos mezők okozzák a jelenséget, melyek a kvarc tartalmú kőzetlemezek tektonikai mozgása során jönnek létre.

Elképzelhető, hogy egyes kőzetfajták úgy reagálnak a súrlódásra, hogy az elektromos feszültség miatt fény keletkezik, annak ellenére, hogy a kőzetek elég rossz vezetők. Így a keletkezett fény feláramlik a légkörbe, közvetlenül a fölrengést megelőző órákban, félórában.

Ez azért fontos, mert nagyon sokan gondolják most úgy, hogy a Yellowstone szupervulkán kitörése nagyon közel lehet. A fények megjelenése, és a földrengések drasztikus emelkedése egyértelműen azt mutatja, hogy valami zajlik a felszín alatt.

Mindemellett a Yellowstone alatti gigantikus magmakamra is elkezdett forrni, és folyamatosan megtelni olvadt kőzettel, azaz lávával.

Mások inkább nyugalomra intenek, mert szerintük a vulkanikus aktivitás időnként magától is megnőhet. Ez valóban jelezhet akár egy kitörés előtti állapotot, de arra emlékeztetnek, hogy 1985-ben már érzékeltek közel 3000 rengést is a területen, a szupervulkán akkor mégsem tört ki.

Azonban a mostani több mint 1100 földrengést június 12. óta érzékelték, és az évből még van jópár hónap, vagyis lehetséges, hogy komoly és nagy a baj.

Az egyik legnagyobb erejű rengés 1959-ben zajlott le a területen, a Hebgen-tónál a Yellowstone Park területén, mely 7.5-ös, azaz már pusztító erejű volt.

OSZD MEG másokkal is! 

katasztrófa tudomány érdekes hihetetlen érdekesség kataklizma yellowstone szupervulkán


Megtekintések száma: 180131

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet