Brutális becsapódási kráterre bukkantak a sarkvidék jege alatt! Mindent újraírhat?!

2018. november 16., péntek
Egy nemzetközi kutatócsapat először azonosított valamit, amire senki sem számított...

Egy nemzetközi kutatócsapat először azonosított meteoritkrátert a grönlandi jégtakaró mélyén. A Hiawatha-gleccser alatt felfedezett mélyedés 300 méter mély és 31 kilométer széles.

A NASA Goddard Űrközpont közleménye szerint a krátert egy 800 méter széles vasmeteorit alakította ki legkorábban 3 millió éve – írja a CNET. A mélyedésre utóbb jég rakódott, ezért a kutatók elől hosszú időn át rejtve maradt.

A Koppenhágai Egyetem és Dán Természettudományi Múzeum munkatársai 2015 júliusában figyeltek fel a kráterre. A szakértők egy, a grönlandi jégtakaró alatti terület topográfiáját bemutató térképet vizsgáltak. 

Az elemzés közben a csapat észrevett egy kör alakú mélyedést a Hiawatha-gleccser mélyén.

A kutatók egyből arra gyanakodtak, hogy egy becsapódási kráterrel van dolguk.

Az elkövetkező három évben aztán a NASA adatait elemezve sikerült alátámasztaniuk elképzelésüket.A kráter kivételesen jó állapotban maradt fenn, ez pedig meglepő, mert a gleccserjég hihetetlenül hatékony eróziós anyag, amely gyorsan eltávolíthatja a becsapódás nyomait

– nyilatkozta Kurt Kjær, a Dán Természettudományi Múzeum munkatársa és a csapat vezetője.

A szakértő hozzátette, valószínű, hogy a mélyedés a legutóbbi jégkorszak során alakult ki, így a bolygó legfiatalabb becsapódási kráterei közé tartozik.

A kutatók azt tervezik, hogy folytatják a Hiawatha-kráter vizsgálatát. A szakértők többek közt azt szeretnék kideríteni, hogy milyen hatással volt a bolygóra az óriási meteorit becsapódása.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány hihetetlen felfedezés


Megtekintések száma: 30917

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet