Brutális előrejelzés: gyorsabban erősödnek a hurrikánok mint 30 évvel ezelőtt, és ez még csak a kezdet!

2018. május 12., szombat




Nagy a baj a klímakutatók szerint. Egy új tanulmány kimutatta, hogy az Amerikában és a világ más részein is hatalmas pusztítást okozó fokozatosan erősödő hurikánok sokkal gyorsabban válnak erőssé, mint 30 évvel ezelőtt. 

És ez még csak a jéghegy csúcsa...

Valójában egy katasztrofális hatásokkal járó éghajlat-változáson megyünk keresztül, mely idővel arányaiban fog egyre drasztikusabbá válni.

A kutatók eredményei szerint az AMO nevű éghajlati ciklus áll a hurikánok erősödése mögött, többek között a óceán vizének felmelegítése által.

Ha csak a tavalyi év hurrikán felhozatalára gondolunk – Harvey, Irma, Jose és Maria – akkor nem meglepő, hogy a tudósok egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a hurrikánok erősödésének folyamatába. 

Ez az erősödés akkor következik be, amikor a szél sebessége egy nap folyamán tartósan meghaladja a 25 csomót (~46 km/óra). Ez az esemény az összes tavalyi nagy hurrikán ‘felnőtté válásának rítusa. - írja az ArsRatio.

A legtöbb hurrikán kiinduló pontka nem más, mint a vizek hőmérséklete.

Ez pedig az elmúlt években jelentősen emelkedett, legalábbis ha a globálsi szintet nézzük. Ez pedig azt jelenti, hogy ez csak részben természetes folyamat, valójában az óceánok és tengerek elsavasodása és melegedés emögött az emberi légszennyezés és a globális felmelegedés áll.

A most közzétett eredmények vészjósló képet mutatnak a jövőre nézve.

24 órás időszakokat tekintve a viharok sokkal gyorsabban erősödnek mint 30 évvel ezelőtt...

Az adatok alapján mostanra a szél napi 21 km/órával gyorsabban erősödik, vagyis tízévente megközelítőleg 7 km/órával emelkedett.

Az egész folyamat kiváltó okai ugyanakkor még nem teljesen tiszták. Az óceánok legfelső rétegének hőmérsékleti emelkedése alapjaiban határozza meg a dolgokat.

A nagy probléma ezzel az, hogy nem nagyon tudunk fellépni ellene, mint ahogyan egészen idáig nem talált senki hatékony módszert arra, hogyan lehetne a klímaváltozás ellen harcolni.

A korábbi feljegyzések szerint a hirtelen erősödő hurrikánok a nyugat-atlanti térséget jellemezték, viszont most a kutatók nem ezen a területen figyelték meg a jelentős mértékű erősödést az elmúlt 30 évben. Ehelyett a jelenség most inkább a közép és keleti területeken erősödik.

vagyis a jövőben olyan helyeken is megjelenhetnek majd, és végigsöpörhetnek a hurrikánok, ahol egészen eddig nem is volt jellemző, ez pedig rengeteg ember életét sodorhatja majd veszélybe.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány katasztrófák klímaváltozás időjárás felmelegedés hurrikánok


Megtekintések száma: 16464





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet