Brutális határátlépést tett a tudomány: génszerkesztett babák Kínában!

2018. november 27., kedd




A világon első ízben születtek olyan babák, akiknek a génjeit módosították, hogy ne fertőzhesse meg őket a HIV-vírus.

Ho Csian-kuj kínai kutató vasárnapi, YouTube-videóban közzétett bejelentése világszerte felháborodást keltett a tudományos közösségben, a kínai egészségügyi és orvosetikai hatóságok pedig hétfőn vizsgálatot indítottak

– írja az MTI.

A felvétel szerint a két kínai ikerlány, akiket Lulunak és Nanának nevezett a kutató, “sírva jött a világra néhány hete, egészségesen, mint más babák”. 

A sencseni tudós állítása szerint a megtermékenyített petesejteken génszerkesztést hajtott végre CRISPR/Cas9 elnevezésű “molekuláris olló” segítségével, hogy megelőzze a jövőbeli HIV-vírusfertőzést.

A Déli Tudományos és Műszaki Egyetem kutatója elmondta, hogy a génszerkesztés sikeres volt, “egyetlen gént változtattak meg, a CCR5-öt, amelyet eltávolított a HIV-fertőzés megelőzése érdekében”. 

Tanulmánya az erősen vitatott eljárásról egyelőre nem jelent meg. A videón elhangzott, hogy munkájával olyan babákat akart teremteni, akik nem szenvednek betegségektől, “nem megrendelt szemszínű és intelligenciájú dizájner-gyerekeket”. 

A szülők és a csecsemők kilétét titokban tartják, a kutató csak annyit mondott, hogy az apa HIV-fertőzött, és szerette volna a gyerekeit megóvni a diszkriminációtól.

Ho Csian-kuj bejelentése élénk visszhangot váltott ki. Peter Dabrock, a Német Etikai Tanács elnöke hétfőn azt mondta, a munka “felelőtlen kísérletezés embereken”.

Jelenleg az efféle próbálkozásokat, sőt a bejelentésüket is a legélesebb szavakkal kell illetni.

A génszerkesztés mellékhatásait vagy későbbi következményeit nagyon nehéz megjósolni és irányítani – hangsúlyozta.

Az AP amerikai hírügynökség készítette videón elhangzottakat egyelőre nem bizonyították, ám több szervezett, amely az eljáráshoz köthető, többek között a kórház is, tagadta, hogy köze lenne az ügyhöz.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány technológia orvostudomány isten genetika az emberiség jövője


Megtekintések száma: 39903





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet