Brutális módon terjed a végzetes kór Magyarországon!

2018. június 9., szombat
Olyan fertőzöttet találtak, ami egymillió másikat is megfertőzhetne.

Az ATV stábja bejutott a NÉBIH zárt laborjába, ahol megmutatták, hogy vizsgálják a sertések mintáit. Aggodalomra semmi ok, a vírus emberre veszélytelen. Az ágazatnak azonban óriási károkat okozhat.

Idén tavasszal Magyarországot is elérte az emberre veszélytelen, disznókra viszont halálos kór, az ASP, azaz afrikai sertéspestis: a házi sertések és vaddisznók heveny, lázas általános tünetekkel, testszerte vérzésekkel járó vírusos betegsége. 

Az első esetet idén április 21- én regisztrálták, egyelőre csak vaddisznók esetében.

„Két megye érintett. Először Heves megyében találtuk meg a vírust, ott nyolc esetben állapítottuk meg azóta a betegséget, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig két esetben állapítottuk meg a betegséget”- közölte az ATV Heti napló Sváby Andrással című műsorában dr. Bognár Lajos országos főállatorvos.

A betegség Afrikából indult, ahol a közönséges varacskos disznó és egyéb vaddisznó fajok, valamint kullancsok terjesztik. Innen valószínűleg emberi beavatkozással áthajózott a Kaukázus térségébe, ahol elsőként Grúziában ütötte fel a fejét, majd Oroszországon és Ukrajnán keresztül elérte Európát.

Jelenleg már több európai országban is megjelent. Litvániában, Lettországban, Lengyelországban, Oroszországban, Csehországban és Romániában is kimutatták. Tavaly az ukrajnai Tiszaújlakon már nem csak vaddisznókban, hanem házi sertésekben is.

„Az afrikai sertéspestis vírusa egy rendkívül nagy túlélő képességgel rendelkező vírus, csak a disznó és a vaddisznó, ami fogékony, viszont minden váladékával is terjeszti a vírust az állat. 

Azaz nyállal, vérrel, egyéb váladékaival, ürülékével is, és sajnos a húsban akár hónapokig is életképes marad és fertőzőképes marad”- közölte Bognár.

Ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és az állategészségügyi hatóság szakemberei a vadásztársaságokkal szorosan együttműködve mindent megtesznek, hogy megfékezzék a betegség terjedését.

„A vírusnak a határokon való feltartóztatása gyakorlatilag lehetetlen. Ha vadgazdálkodási oldalról nézzük ezt a dolgot, akkor a vaddisznók nem ismerik az országhatárokat”

- fogalmazott Bajdik Péter, az Országos Magyar Vadászkamara főtitkára.

„Piaci zavar van, azt egyértelműen lehet látni. Érezhető az, hogy az export piacokat elvesztettük, de minden szereplő igyekszik mindent megtenni, hogy a baj a lehető leggyorsabban kezelve legyen”

- mondta Fitos Gábor, a Magyar Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének ügyvezető igazgatója. 

Hozzátette: ugyan a probléma létezik és egyfajta pánik is érzékelhető, de a szigorú magyar állattartási szabályok miatt szinte elképzelhetetlen, hogy a vágóállatok a fertőzött vadállománnyal találkozzanak. 

OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes érdekesség figyelmeztetés veszély


Megtekintések száma: 20452

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet