Brutális szárazság vár ránk a jövőben: a tudósokat sokkolták az előrejelzések

2018. január 7., vasárnap




Lehet, hogy az unokáink már szenvedni fognak...

Muszáj 1,5 Celsius fok alatt tartani a globális felmelegedést, különben a bolygó nagyon területein alakulhat ki brutális, az emberi szervezet számára nem elviselhető szárazság.

És ez még csak a kezdet. Olyan adatok látnak sorra napvilágot, melyek minden kutatót elborzasztanak.

A 2015 decemberében Párizsban tartott klímacsúcs résztvevői megállapodást fogadtak el annak biztosítására, hogy a globális felmelegedés az iparosodás előtti értékhez képest jóval 2 Celsius-fok alatt maradjon, és megfogalmazták azon szándékukat, hogy a felmelegedést 1,5 Celsius-fok alatt tartsák.

Ez azonban nem artható nagyon sokak szerint, sőt, a folyamatok a legfrissebb adatok szerint ennél is gyorsabban zajlanak.

Olyan nagy a baj, hogy alig van 3 éve az emberiségnek, hogy valami nagyon drasztikusat lépjen, különben a folyamat visszafordíthatatlanná válhat.

A sarkok olvadása már így is visszafordíthatatlan a kutatások szerint, avgyis sohasem lesz már a régi a sarkvidék, maradandó károkat szenvedett el.

Pedig a jóslatok még ennél is borzalmasabbak, és azt vetítik előre, hogy az unokáink, rosszabb esetben pedig már a gyerekeink, vagy mi magunk is szenvedni fogunk az időjárástól.

A kutatócsoport 27 globális klímamodell előrejelzéseit tanulmányozta, hogy meghatározza azokat a térségeket, ahol a szárazság jelentősen nőni fog, amikor a globális felmelegedés eléri az 1,5 vagy a 2 Celsius-fokot.

Kimutatták, hogy 2 Celsius-fokos átlaghőmérséklet-növekedés esetén - ami 2052-2070 között következhet be - a földfelszín 24-32 százaléka fog nagyon kiszáradni. 1,5 Celsius-fok esetén csupán 8-10 százalék.

A szárazság rengeteg embert fog megölni a szóban forgó területeken, de globális vízhiánnyal is kell majd idővel számolni, ami megint csak óriási problémához fog vezetni, szélsőséges esetben háborús konfliktusokhoz.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány szárazság vízhiány kataklizma klímaváltozás extrém forróság


Megtekintések száma: 29015





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet