Brutális vihar fog lecsapni Európára: a szakértők már figyelmeztetik a lakosságot!

2018. október 12., péntek




Erre nem árt felkészülni: 150km/h szél is jöhet!

Miközben a világ a Michael hurrikán floridai tombolásán szörnyülködik, Európa nyugati partjainál egy ugyancsak veszélyes időjárási jelenség alakult ki. 

Egy viharciklonról van szó, ami úgynevezett bombogenezissel születik, laikusként mondhatnánk: robbanásszerűen jön létre.

Hívhatjuk viharciklonnak, viharbombának, a lényeg, hogy a Callumnak elnevezett képződmény hétméteres hullámokkal és 150 km/órás széllel csap le...

A meteorológiában ez a fajta „robbanás” azért lassabb folyamat, de nem teljesen ördögtől való:

A viharciklont kialakulásakor nevezik ciklonbombának is, definíciója szerint pedig akkor jön létre az Atlanti-óceán felett, amikor a ciklonban kevesebb mint 24 órán belül 30 mbarral csökken a légnyomás

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

A különböző időjárási modellek nagy egyezéssel adják Callum kialakulását és érkezését Nyugat-Európába most péntekre – figyelmeztet a Kiderül.hu. 

Várhatóan Írországtól és Skóciától nyugatra halad majd, igencsak zord hangulatban:

A szélerősség helyenként meghaladja a 150 km/órát, a vihar a nyílt tengeren 13-14 méteres hullámokat gerjeszt, az ír partokat 5-7 méteres hullámok korbácsolják majd.

Komoly gondokat okozhatnak majd a nagy hullámok és a magas dagály kombinációjából fakadó part menti áradások, főleg a déli és a nyugati területeken: Cork, Kerry és Galway régiókban.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes hihetetlen időjárás figyelmeztetés felhívás


Megtekintések száma: 22806





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet