Chia mag, a természetes superfood

2015. augusztus 14., péntek




A Chia mag Dél-Amerikából származik, ahol a Maják és az Aztékok használták ezt a csodaszert a jobb fizikai és mentális állóképesség elérése érdekében. Maga a “Chia” szó a Maja nyelvben energiát jelent, ami nem is meglepő, ha belegondolunk, mennyi tápanyagot tartalmaz.

A mag népszerűségének több oka van. Egyrészt nagyon sok ásványi anyagot tartalmaz, másrészt kifejezetten magas az omega3 (zsírtartalma meghaladja a 60%-ot) és omega6 zsírsav- és antioxidánstartalma. A chia magban nagy mennyiségben található kalcium, valamint foszfor, kálium, nátrium, cink, réz, mangán is van benne.

A mag rostban gazdag, így segít szabályozni a vércukrot és a glikémiás indexet. Rendkívül jó vízmegkötő képességének köszönhetően megkönnyíti az emésztést, elősegíti a zsírok lebontását. Jóformán semmi kalóriatartalma nincsen és a magas rosttartalmának köszönhetően eltelíti fogyasztóját, vagyis jóllakottságérzetet okoz.

A mag érdekessége, hogy felszívja a vizet, és sűrű géllé alakul. Ez a gél tölti ki tulajdonképpen a gyomrot, és lassítja le a szervezetbe jutó cukrok felszívódását.

Chia mag és más tápanyagok összehasonlítása: 100 g

  • 610 ml tejben van ennyi kálcium,
  • 350 g korpában van ennyi rost,
  • 900g narancsban van ennyi antioxidáns,
  • 195 g banánban van ennyi kálium,
  • 1090 g lazacban van ennyi omega-3,
  • 1220 g diófélében van ennyi magnézium,
  • 740 g spenótban van ennyi vas

Ha Chia magot szeretnénk vásárolni, mindenképpen figyeljünk oda, hogy csak fekete-fehér magokból álló keveréket válasszunk, mert a vörös chia magok még éretlenek. Hűvös. sötét helyen kell tárolni.

Fogyasztását illetően a legjobb és legegyszerűbb, ha nyersen fogyasztjuk. Hozzáadhatjuk reggeli müzlinkhez, gyümölcslébe, tejbe vagy joghurtba is belekeverhetjük. Salátába, szendvicsbe is nyugodtan bele lehet szórni, nincsen semmi különös íze a magnak. A Chia magot minden korosztály fogyaszthatja. Diétázóknak, fogyókúrázóknak rendkívül ajánlott.

Pár egyszerű Chia mag recept, amit neked is ki kell próbálnod:

Chia puding

Keverjünk össze 2,5 dl mandulatejet 2 evőkanál Chia maggal. Hagyjuk pihenni, amíg be nem sűrűsödik. Ha besűrűsödött keverjünk hozzá magvakat és/vagy gyümölcsöt, és már fogyasztható is. Ha nem lenne elég édes, egy kis mézzel bolondítsuk meg.

chia-puding

Chia gyümölcslé

Tetszés szerinti gyümölcsféléket (alma, banán, kiwi, őszibarack, ananász…) tegyünk bele a gyümölcscentrifugába.

Az így kapott levet fogjuk felhasználni.  Tegyük a Chia magot egy külön pohárba vagy tálkába, lassan adagoljuk hozzá a gyümölcslevet, majd hagyjuk állni 15 percet.

chia-gyumolcsle

egészség életmód ételek


Megtekintések száma: 15902390





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet