​Cigit vásárolsz? Aggasztó dolog derült ki a magyar piacról

2021. január 2., szombat




Erről jobb ha mindenki tud!

Hiába drágultak 2020-ban 10 százaléknál is nagyobb mértékben a dohánytermékek, nem úgy tűnik, hogy az emberek nagy tömegben hagynák abba a dohányzást. 

Ami pedig különösen aggasztó, hogy az olcsóbb és rosszabb minőségű szivarka iránt nő leginkább a kereslet, a cigarettáé és a finomra vágott dohányé stagnál.

2020 első 9 hónapjában 631,3 milliárd forint értékben vásároltak az emberek dohánytermékeket a nemzeti dohányboltokban, amely 11,4 százalékkal több, mint egy évvel korábban, miközben az árak átlagosan 10,8 százalékkal emelkedtek a KSH adatai szerint.

A 0,6 százalékos különbség jelenthet mennyiségi emelkedést, vagy átrendeződést az egyes termékek között. Az utóbbit igazolja a NAV adatsora a szabadforgalomba kerülő jövedéki termékekről.

Ez alapján a trafikoknak évente 8-8,2 milliárd szál cigarettára van igényük, és nagyjából ez jellemezte a piacot két évvel ezelőtt is.

A finomra vágott dohányból nagyjából 4300 tonnára van igény évente, ez két évvel ezelőtt még az 5 tonnához közelített, 2020-ban azonban stabilizálódott a piac.

Egyértelmű növekedés látható azonban a szivarkáknál, ami nem jó hír, mivel ezek között sok az olcsó és rossz minőségű termék. A 2020. novemberrel végződő 12 hónapban több mint 700 millió került forgalomba, szemben az egy évvel ezelőtti alig több mint 600 millióval. 

Ez a mennyiség persze egy nagyságrenddel kisebb, mint amennyi cigaretta fogy, de jól mutatja, hogy sokan nem teszik le a cigarettát, hanem olcsóbb alternatívák felé fordulnak.


Megtekintések száma: 3957





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet