Clinton kötődésű a gyilkos GMO termékeket gyárt vállalat: borulhat a bili, nemzetközi botrány lehet belőle!

2019. július 12., péntek
Az egész élelmiszeripar borulhat...

Újabb kulcsfontosságú per kezdődött a gyilkos MONSANTO cég ellen Roundup nevezetű glifozát-tartalmú gyomirtójával kapcsolatosan. 

A kérdés az, hogy a szövetségi bíróság hivatalosan kimondja-e, hogy a Monsanto biotechnológiai óriáscég által kifejlesztett Roundup felelős azért, hogy egy kaliforniai férfi rákos lett.

A felperes, Edwin Hardeman ügyvédje a bíróságon közölte, hogy a Roundup más vegyületeket is tartalmaz, ami még jobban mérgezővé teszi és ez vezetett védence betegségéhez. Hardemannak non-Hodgkin limfómája van. Az ügyét gyengíti, hogy hepatitis C-től is szenvedett, ami hozzájárulhatott a jelenlegi betegsége kialakulásához.

Elmondása szerint az 1980-as évektől egészen 2012-ig aktívan használta a Roundupot. 2016 elején perelte be a Monsantót, egy évvel azután, hogy rákot diagnosztizáltak nála.

Hardeman úgy véli, hogy a cégnek tudnia kellett volna, hogy a Roundup használata nem biztonságos és a gyomirtó alkalmazása rákhoz és egyéb megbetegedésekhez vezethet. 

Ügyvédje szerint a Monsanto nem figyelmeztette előre a fogyasztókat a Roundup lehetséges hatásairól, így a megfelelő óvintézkedéseket sem lehetett megtenni a védelem érdekében. 

Ehelyett a cég olyan információkat tett közzé, amik hamisak és félrevezetőek – emelte ki.

A Roundup glifozátot tartalmaz, a vegyület hatásairól pedig régóta megy a vita. 

A Bayer – ami egy német gyógyszeripari és vegyipari vállalat és tavaly felvásárolta a Monsantót – váltig állítja, hogy több évtizedes kutatások bizonyítják, hogy a glifozát biztonságos.

Ez az ügy azért jelentős, mert most a szövetségi bíróság tárgyalja, ameddig Johnson ügyét az állami bíróság tárgyalta, valamint a jövőben a hasonló ügyekben precedensként szolgálhat.

Az esetet két lépcsőben tárgyalják. Elsőként azt állapítják meg, hogy a Roundup felelős-e Hardman megbetegedéséért. Ha erre a válasz az igen lesz, akkor azt fogják megvizsgálni, hogy ezért a Monsantót terheli-e a felelősség, és ha igen, akkor mennyi kártérítést kell fizetniük.

Legnagyobb támogatója és szószólója a GMO-termékeknek és a Monsanto cégnek maga Hillary Clinton, akinek kampányát is támogatta a gyilkos vállalat.

Az amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) és az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság nagyjából egy véleményen van a glifozát kapcsán, szerintük "nem valószínű, hogy rákkeltő hatású". 

Brüsszel 2017-ben úgy döntött, hogy a glifozátalapú termékeket további öt évig lehet forgalmazni az Európai Unióban.

Az elmúlt néhány évben viszont megugrott azoknak a száma, akik beperelték a Monsantót, azzal vádolva a céget, hogy a terméke limfómát okozott náluk. 

Jelenleg is több ezer per folyik.

Az ítéletek végkimeneteléhez nagyban hozzájárulhat majd a Hardeman ügyében hozott döntés. 

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 50108

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet