​Csak hónapokig tarthat a koronavírus elleni immunitás

2020. június 24., szerda
Egy friss kínai tanulmány rossz hírt hozott a koronavírussal kapcsolatban nyájimmunitásban reménykedőknek: 

A Nature Medicine tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a betegségre kifejlesztett antitestek nagyon kevés ideig maradnak meg a szervezetben, és hamar eltűnnek.

A kutatáshoz 37 tünetmentes és 37 tünetekkel rendelkező koronavírusos vérét vizsgálták meg, ami tudományos kutatáshoz még nem túl nagy szám, de már érdemes belőle kezdetleges következtetéseket levonni. 

A megvizsgáltak 90 százalékának drámaian lecsökkent a SARS-COV-2-specifikus immunglobulin (IgG) szintje a szervezetben a fertőzés után 2-3 hónappal.

A tünetmentes betegek 40 százalékának már 8 héttel később sem volt számottevő mennyiségű IgG a szervezetében – írja a Minnesotai Egyetem weboldala.

A szakértők szerint ez alapján veszélyes azt gondolni, hogy valaki, aki átesett már a koronavírus-fertőzésen, védett is ellene, és a nyájimmunitásra sem nagyon érdemes számítani a SARS-COV-2 esetében.

A kórházból való kiengedés után a tünetekkel rendelkezőknél is gyors antitestszám-csökkenést lehetett felfedezni. 

Az azonban kimutatható volt, hogy eleinte sokkal több antitest volt a tünetekkel rendelkező betegek testében, mint azokéban, akik tünetmentesen vészelték át a fertőzést.

Egybevág a korábbi feltételezésekkel az is, hogy a tünetmentes koronavírusosok sokkal tovább szórják a vírust, mint azok, akik tünetekkel rendelkeznek. 

A különbség 19 nap a 14 naphoz képest. 

Ez azonban nem jelenti azt, hogy tovább is fertőznek, hiszen

ezek a vírusok nem biztos, hogy fertőzőképesek.

A kutatók szerint a most felfedezett antitest-csökkenés ellentétben áll a másik két komolyabb járványt okozó koronavírusnál megfigyeltekkel: a SARS és a MERS betegségeket okozó vírus ellen ugyanis nagyjából egy évig termel antitesteket a szervezet.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 135158

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet