​Csak oltási igazolvánnyal lehetne bulizni a Balaton Soundon

2021. március 2., kedd
Részletek derültek ki.

Legalábbis Zamárdi önkormányzata kizárólag azokat engedné be a szigetes fesztiválra, akik rendelkeznek majd ilyen okmánnyal. Ez nem lesz egyszerű.

A héten elkezdődik az egyezkedési folyamat Zamárdi önkormányzata és a szigetes szervezők között a Balaton Sound megrendezésének feltételeiről.

A 24.hu pénteken számolt be arról, Zamárdi polgármestere rendkívüli ülésre hívta össze a képviselő-testületet, hogy megvitassák a Sziget Kulturális Menedzseriroda Zrt. ajánlatát. Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere az ülést követően közölte, bár a település hosszabb távon a fesztiválok „kivezetése” mellett van, a képviselők támogatták az idei két esemény, a Sound és a Strand Fesztivál megrendezését.

A Soundnak egyelőre nincs végleges időpontja. Amennyiben a járványhelyzet engedi, négy hónap múlva, június végén indulhat a buli, de ha a korlátozó intézkedések fennmaradnak, akkor jövő nyárra csúszik a fesztivál.

A polgármester ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a testület nagyon kemény járványügyi megelőző intézkedéseket várna el a szervezőktől. Külön kiemelte, hogy a testület az egyelőre még bevezetés előtt álló oltási igazolványt is kötelezővé tenné a rendezvényen.

A testület előfeltételként fogalmazta meg, hogy a fesztivál valamennyi résztvevőjének legyen meg az oltási igazolványa

– jelentette ki Csákovics Gyula.

Mi egyelőre nem látjuk, hogy az oltási igazolvány a fesztiválok szervezésében életképes megoldás lenne

– ezt viszont Kádár Tamás mondta a 24.hu kérdésére. A Sziget Zrt. ügyvezetője úgy fogalmazott, a legutóbbi kormányzati bejelentések nem javítják az esélyeket arra, hogy az idei szezonban bármilyen, akár oltási igazolványos tömegrendezvények létrejöhessenek. A fesztiválok megrendezésével kapcsolatos végső döntést következő hetekben hozza meg a cég, az viszont, hogy mi történjen a Sounddal, a Zamárdival folyó tárgyalások eredményétől is függ.

Az oltási igazolványok kötelezővé tétele számos szervezési problémát okozna a fesztiváloknak, amik közül talán a legfontosabb, hogy jelenleg nem tudni, a 20–30 éves fiatalok egyáltalán megkapják-e nyárig a koronavírus elleni vakcinát.

A másik fontos technikai és jogi problémát az okozná, hogy a fesztiválszervezőknek ellenőrizniük kellene a jegyvásárlók szenzitív egészségügyi adatait.

Nem véletlen, hogy ettől ódzkodnak a cégek, hiszen a Sziget két éve 30 millió forintos adatvédelmi bírságot kapott, mert már akkor is túl sok adatot tárolt a jegyvásárlókról.

A Sziget nem fogadta el azt a büntetést, mert álláspontja szerint a fesztiválozók beléptetése adatvédelmi szempontból nem különbözik a futballstadionok beléptetésétől vagy a szállodák, légitársaságok check-in folyamatától. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) 2019-ben mégis azt állapította meg, hogy a Sziget és a VOLT Fesztivált is szervező Sziget Kulturális Menedzser Iroda Zrt. jogszerűtlenül kezelte a fesztiválozók adatait a beléptetéskor. Forrásaink szerint ilyen háttér mellett csak az adatvédelmi szabályok külön módosítása után mernének vállalkozni a cégek a szenzitív adatok kezelésére.


Megtekintések száma: 18078

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet