Csecsemőhalált és súlyos betegségeket okozhatnak egyes D-vitamin készítmények?

2019. május 3., péntek




A kapcsolat még nem bizonyított hivatalosan, de sokak szerint a gyógyszerlobbi közbelépése miatt soha nem is lehet majd felfedni a kapcsolatot ezek között a vitaminok, és az egyes halálesetek, súlyos szövődmények között. Van-e okunk félni idehaza is a Franciaországban megtörtént esettől?

Vitamin készítmények, kétes hatással

Újra felkorbácsolták a gyógyszerlobbi, és a D-vitamin - és úgy általában véve a vitamin - készítmények körüli amúgy sem igazán nyugodt állóvizet.

A vitaminokkal kapcsolatban alaposan megoszlanak a vélemények főleg azokkal, amik nem természetes vitamin forrásként funkcionálnak, hanem szintetikusan előállítottak.

Nemrégiben kiderült, hogy a terhes vitaminok - amit annyi anya szed - bizonyítottan hatástalanok.

A terhes nőknek szüksége van különböző vitaminokra a terhesség ideje alatt, mint például D-vitaminra, és folsavra, ezt senki sem vitatja, de a patikákban és a neten árult szuperkészítmények semmit sem érnek, legalábbis nincsenek kimutatható hatással.

Valójában a terhes vitaminok nem szóltak másról, mint pénzlehúzásról, és profitról. A gyógyszerlobbi ugyanis rájött, hogy ha elhiteti a várandós nőkkel, hogy szükségük van különféle vitaminokat tartalmazó bogyókkal tömniük magukat ahhoz, hogy egészséges kisbabát szüljenek.

Ugyanígy lehetnek más vitamin készítmények is. hangsúlyozzák ezek a kutatások, hogy nem azt állítják, hogy nem fontosak a vitaminok, hanem azt, hogy a forgalomban lévő különféle vitaminkészítmények nem elegendőek, vagy nincs számottevő hatásuk.

Ráadásul nagyon veszélyesek is lehetnek. Nemrégiben ugyanis egy D-vitamin készítménytől halt meg egy csecsemő Franciaországban.

Halálos D-vitamin készítmény

Az Uvesterol D széles körben elterjedt Franciaországban az ötévesnél fiatalabb gyerekek D-vitamin hiánya megelőzése érdekében, de más országokban - így Magyarországon - nincs forgalomban.

Egyelőre még korai azt állítani, hogy lenne kapcsolat a készítmény és a csecsemő halála között, ugyanakkor számos kutató felhívta a figyelmet korábbi esetekre is, amikor ugyanez a készítmény súlyos szövődményeket okozott gyerekeknél.

Más vitaminkészítményekkel kapcsolatosan is előfordult már az, hogy aggályosak voltak egyes komponensei, és voltak olyanok, melyeket nem kellő ideig, vagy nem kellő alapossággal vizsgáltak a hatóságok.

Sokan a gyógyszerlobbi kezét vélik felfedezni a dolgok mögött, és szerintük soha nem fog kiderülni, ha valóban a készítmény tehető felelőssé a tragédiáért, ugyanis a gyógyszerlobbi nem fogja engedi, hogy bemocskolják a készítményeiket.

A súlyos haláleset után következett be, hogy egy újszülöttnek pipettával adagolták az Uvesterol D-t. Rögtön ezután fulladni kezdett, két órával később pedig szív- és légzésleállás következtében meghalt.

Több esetet is dokumentáltak, amikor a készítmény súlyos betegségeket okozott, és a gyártó cég ezért is változtatta meg az készítményhez tartozó pipettát, hogy megakadályozza a folyadék túl gyors adagolását.

Veszélyes vitamin készítmények lehetnek a piacon?

Sokakban felmerült az este kapcsán, hogy veszélyes vitaminkészítmények lehetnek a piacon. Amellett, hogy nem szeretnénk feleslegesen megijeszteni az embereket, érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy napjainkban nincs olyan szer, ami ne járna valamilyen kockázattal.

Nem véletlen, hogy a legtöbb gyógyszer kilométeres betegtájékoztatóval van ellátva.

A vitaminok, és vitaminkészítmények kategóriája persze már valamivel másabb, de még itt is előfordulhatnak nem jól összeállított, nem eléggé jól ellenőrzött termékek.

A hatóságok már régóta kardoskodnak azért több országban, hogy szigorúbbak legyenek az ellenőrzések, hogy könnyebben ki lehessen zárni az ilyen dolgokat, és ténylegesen csak a bizonyított, bevált, és nagyon biztonságos termékek kerüljenek a polcokra.

OSZD MEG másokal is!

egészség orvostudomány eltitkolt tények egészség megelőzés gyógyszerlobbi


Megtekintések száma: 135612





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet