​„Csehszlovák mutáns” pusztíthat a szomszédban, teljes a káosz

2021. február 25., csütörtök




Tarol a vírus, pedig kijárási tilalom van....

Miközben az ellenzék a kormányra, a kormánypártok pedig egymásra mutogatnak, a koronavírus-járvány okozta terhelés miatt az utolsókat rúgják a kórházak Szlovákiában, erről beszélt a 24.hu megkeresésére Ravasz Ábel, a Bél Mátyás Intézet igazgatója.

Jelenleg északi szomszédunknál a legmagasabb lakosságarányosan a halálozási arány az egész világon, és Európában ugyancsak lakosságarányosan az elmúlt 14 napban itt azonosították átlagban a legtöbb új fertőzöttet. Az országban körülbelül 800 lélegeztetőgép áll rendelkezésre, de keddre ezekből mindössze 52 volt szabad.

Ravasz szerint a harmadik hullám valósággal rárúgta az ajtót Szlovákiára, ami azért különösen sokkoló, mert tavaly tavasszal még a világ élmezőnyéhez tartoztak a járvány kezelésében. Mostanra odáig jutottak, hogy az orvosoknak esetenként választani kell a kórházba került betegek között, kit próbálnak megmenteni és van olyan intézmény, ahol már a folyosón tudják csak elhelyezni a pácienseket.

A Híd párt elnökségi tagja lapunknak arról beszélt, Szlovákiában hetekkel ezelőtt vezettek be kijárási tilalmat, amelynek értelmében csak kivételes esetekben lehet hagyhatják el az állampolgárok az otthonaikat. Arra a kérdésre, hogy a teljes zárlat ellenére miért terjedhet ilyen mindent elsöprő gyorsasággal a fertőzés az országban, azt felelte, összetett okok húzódhatnak a háttérben.

Nem tudni pontosan, hogy a koronavírus brit vagy más változata miatt robbant a járvány, de egyesek szerint beszélhetünk csehszlovák mutánsról is, hiszen a járvány képe Csehországban és Szlovákiában lényegében azonos. Ez rendkívüli kihívást jelent

– magyarázta. Való igaz, hogy Csehországban hasonlóan rosszak az elmúlt hetek halálozási adatai, mint Szlovákiában.

Ravasz Ábel hozzátette, Szlovákiában hetente mintát vesznek a lakosságtól, de nem PCR-, hanem antigén tesztekkel, amelyek kevésbé megbízhatók. És mostanra felmerült az a kérdés is, hogy egyáltalán van-e értelme.

A településeken hétvégente tesztpontokat állítanak fel, de egyes vállalkozóknál egész héten el lehet végeztetni a teszteket.

A kijárási tilalom alól azok mentesülhetnek, akiknek van negatív antigén tesztje, de a mutánsokat ezzel kevésbé lehet kiszűrni. Felmerült az a forgatókönyv is, hogy mivel a heti szűréssel mobilizálják a lakosságot, utat teremtenek a vírusnak a terjedésre, hiszen egymást fertőzhetik a mintavételre várakozó emberek a sokszor órás sorokban

– mondta.


Megtekintések száma: 2871





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet