Csernobil, avagy az nukleáris pokol belsejében - VIDEÓ

2021. október 13., szerda




A csernobili atomerőműben bekövetkezett nukleáris katasztrófát követően Pripjaty vált az utolsó megmaradt Szovjet várossá. Ma egy riasztó szellemváros képe fogadja az embert. Elhagyatott, omladozó bérházak, hatalmas Szovjet jelképek, a természet által letarolt vidámpark. Kalandtúra a világ legnagyobb lakatlan szellemvárosában.

1986. április 26-án történt a csernobili atomerőműben az az ominózus baleset, mely megváltoztatta mindenki életét.

Ez volt ugyanis az eddigi legnagyobb nukleáris energia katasztrófa a történelemben.

A robbanás a csernobili atomerőmű negyedik blokkjában történt, mindössze 120 km-re Ukrajna fővárosától, Kijevtől, közel a fehéroroszországi határhoz.

A csernobili robbanás a radioaktív anyagokat 1,5 kilométer magasságba emelte a levegőben. Ebben a tengerszint feletti magasságban a délkeleti szél a radioaktív felhőt egészen Skandináviáig vitte.

A közelben egykoron virágzó mPripjaty városát azonnal evakuálták már másnap, rengeteg autóbusszal és katonai teherautóval próbálták mihamarabb elszállítani a lakosságot, hogy ne érje őket nagyon erős sugárzás.

A Szovjetek már ekkor tudták, hogy nagyon nagy a baj, de az embereket mégsem tájékoztatták erről. A városa azóta teljesen kihalt. Egy igazi szellemváros lett, mindemellett az utolsó Szovjet várossá vált, ugyanis a Szojvet hatalmi jelképeket senki sem vetette le, semmisítette meg.

Még Lenin szobor is megtalálható még ott, vagy a legendás sarló és kalapács szimbólum az egyik nagyobb épületen, és orosz feliratok, plakátok, táblák.

Amikor körülnézünk ebben a szellemvárosban teljesen eldöbbenünk azon, ahogyan a gyilkos sugárzás ellenére a természet átvette a hatalmat az emberiség által emelt falak felett.

Mindent belepett a por, és a gaz. A házakon, és az utak mentén,a járdákon hosszú, kacskaringós növények tekeregnek.

A nagyobb bérházak szobáiba belépve az a különös érzete támad az embernek, mintha az egész város csak egy hosszú ebédszüneten lenne. Kinyitott füzet, gáztűzhelyre tett lábas, félkész ételek, vagy épp egy megkezdett ebéd maradványai fogadják az embert.

A helyiek azonban soha nem tértek már vissza, noha megtehették volna, mert a katasztrófát követően később a kormány azt mondta, aki akar, visszaköltözhet a helyre, de ezt már annak idején senki sem tette meg, legalábbis Pripjaty belvárosi részét soha többé nem látogatták meg a helyiek.

Az alábbi videó páratlan élményben fog részesíteni, és remekül összefoglalja Pripjaty szellemvárosának riasztó hangulatát.

katasztrófa érdekes hihetetlen érdekesség történelem csernobil baleset


Megtekintések száma: 164930





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet