Csernobil igazsága - Exkluzív interjú az atomkatasztrófát okozó főmérnökkel, Anatoli Dyatlovval - VIDEÓ

2019. október 12., szombat
Interjú Anatoli Dyatlovval. Az ő szemszögéből láthatjuk az eseményeket.

Ez a szinkronos változat a Youtube-on fellelhető feliratos változat lapján készült. 

1931-ben született Szibériában egy folyami jelzőbója-kezelő gyermekeként. 1945-ben, 14 évesen megszökött otthonról. 1950-ben elvégezte a norilszki Bányászati és Kohászati Technikumot, majd 1953-tól 1959-ig a Moszkvai Mérnöki-fizikai Főiskolán Automatika és Elektronika Karon tanult, amelyet kitűnő eredménnyel végzett el.

Először Szibériában a komszomolszki hajógyárban dolgozott, ahol atomreaktorok tengeralattjárókba szerelését végezte. 

1973-ban került a csernobili atomerőmű építkezésére, ahol később egészen a főmérnök-helyettesi posztig jutott el a ranglétrán. Elnyerte a Becsület Rendjele kitüntetést és a Munka Vörös Zászló Érdemrendjét. 

1982-ben helyettes főmérnökként működött, Pripjatyban a Lenin sugárút 18. szám alatt lakott. 

A csernobili erőműben 1986. április 26-án bekövetkezett baleset során nagy mennyiségű sugárterhelést szenvedett el. 1987-ben a Szovjetunió Legfelsőbb Bírósága mint a tragédia egyik közvetlen felelősét 10 év börtönbüntetésre ítélte. 1995-ben halt meg szívelégtelenség következtében.Élete során írt egy könyvet Csernobil, ahogy történt címmel a balesetről, ebben a saját szemszögéből nézve meséli el az eseményeket. Könyvében igyekezett a teljes felelősséget a tervezési hibákra hárítani és jelentősen próbálta csökkenteni a személyi felelősség súlyát.

OSZD MEG másokkal is!

érdekes


Megtekintések száma: 54725

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet