Csillagászati jelentőségű bejelentés: az emberiség történetében először alkottak valós képet egy feketelyukról!

2019. április 10., szerda
Az emberiség eddig még soha nem láthatta, most végre valódi felvétel készült róla.

Hátborzongató, hogy ez mit jelenthet!

Nem csak új lendületet adhat a kozmosz kutatásának, de messzemenő következtetéseket tudnak levonnia  feketelyukak működésével kapcsolatban.

A világszerte milliók által élőben nézett sajtókonferenciákon a tudósok, és az ő dicsőségükben fürdő politikusok bemutatták a fotót, amire az EHT történelmi, pontosan két évvel ezelőtt lezajlott méréssorozata óta várt mindenki, aki érdeklődik a csillagászat iránt. 

A felvétel azt bizonyítja, hogy az asztrofizikusok eljutottak a galaxis, sőt az univerzum legbelső titkaihoz. 

A legmodernebb vizsgálati módszerek olyan jelenségeket hoznak kézzelfogható közelségbe, amelyek (például a fekete lyukak) puszta valóságossága sem volt egyértelmű a legutóbbi időkig.

 “Teleszkópok globális hálózata azon dolgozott, hogy a világon először lencsevégre kapjon egy fekete lyukat”.Mindezt egyetlen kép miatt, amelynek várható minősége a mozikban látható feketelyuk-ábrázolásokhoz képest megmosolyogtatónak tűnt.

Természetesen senki sem várhatta, hogy full HD minőségű fotókat fogunk látni, hiszen az EHT által megcélzott fekete lyukak olyan távoliak, hogy egyikük, a Sagittarius A* árnyékának szélességét legfeljebb 50 mikroarcmásodpercnek várták. 

Egy arcmásodperc a fok 1/3600-ad része, a mikroarcmásodperc pedig ennek az egymilliomod része.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány csillagászat


Megtekintések száma: 46368

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet