Csillagászati jelentőségű felfedezést tett a NASA a Naprendszerünkben!

2018. július 18., szerda
Olyan dolgot fedeztek fel, amiről egészen eddig senki sem tudott.

A NASA rég ért már el olyan áttörő felfedezést, mint amilyen a mostani.

Ez a felfedezés ugyanis egyedülálló, és rámutat arra, hogy mennyire nem ismerjük még mindig a saját Naprendszerünket.

A Naprendszer feltételezett kilencedik bolygójának keresése közben amerikai csillagászok tizenkét, eddig ismeretlen Jupiter-holdat fedezek fel, amelyek közül egynek szokatlan a pályája. 

Az újonnan felfedezett holdak kis méretűek, van köztük egy kilométernél is kisebb “sziklatömb”. Az új felfedezésekkel együtt a Jupiternek immár 79 természetes holdját ismerjük.

A csillagászatban többször előfordult már, hogy valamilyen ismeretlen objektum keresése közben más, nem várt felfedezések születtek. 

Most is így történt: a Naprendszer feltételezett kilencedik bolygója után nyomozva amerikai csillagászok a Jupiter irányában készült felvételeken új Jupiter-holdakat fedeztek fel.A feltételezett kilencedik bolygó keresését folytató egyik amerikai kutatócsoport, Scott S. Sheppard (Carnegie Tudományos Intézet, Washington DC), David Tholen (Hawaii Egyetem és Mauna Kea Obszervatórium) és Chadwick Trujillo (Észak-Arizonai Egyetem, Flagstaff, Arizona) elsősorban a Cerro Tololo-n levő 4 méteres Blanco-teleszkópot használták.

Mivel ezt a távcsövet nemrégiben egy nagyon érzékeny, nagy látómezejű kamerával látták el egy másik projekt, a Dark Energy Survey számára, a kilencedik bolygó felkutatására is alkalmas lehet. Így tett Sheppard és kutatócsoportja is, akik az égbolt átvizsgálása

közben a Jupiter égi pozíciójától nem messze levő égterületekről is készítettek felvételeket 2017 tavaszán. 

A felvételeken akkor 12 új és lassan mozgó halvány objektumot fedeztek fel – a terület tavalyi és idei láthatósága alatt tovább folytatták a méréseket. 

A pályaszámításokat Gareth Williams a Nemzetközi Csillagászati

Unió (IAU) Kisbolygó Központjában (MPC), valamint tőle függetlenül a NASA

Sugárhajtómű Laboratóriumában (JPL) Robert Jacobson és Marina Brozovic végezte el, és a két csoport egybehangzó következtetése, hogy a Jupiter körül keringő holdakról van szó.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány hihetetlen nasa csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 12694

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet