Csillagászati jelentőségű felfedezést tett a NASA a Naprendszerünkben!

2021. október 9., szombat




Olyan dolgot fedeztek fel, amiről egészen eddig senki sem tudott.

A NASA rég ért már el olyan áttörő felfedezést, mint amilyen a mostani.

Ez a felfedezés ugyanis egyedülálló, és rámutat arra, hogy mennyire nem ismerjük még mindig a saját Naprendszerünket.

A Naprendszer feltételezett kilencedik bolygójának keresése közben amerikai csillagászok tizenkét, eddig ismeretlen Jupiter-holdat fedezek fel, amelyek közül egynek szokatlan a pályája. 

Az újonnan felfedezett holdak kis méretűek, van köztük egy kilométernél is kisebb “sziklatömb”. Az új felfedezésekkel együtt a Jupiternek immár 79 természetes holdját ismerjük.

A csillagászatban többször előfordult már, hogy valamilyen ismeretlen objektum keresése közben más, nem várt felfedezések születtek. 

Most is így történt: a Naprendszer feltételezett kilencedik bolygója után nyomozva amerikai csillagászok a Jupiter irányában készült felvételeken új Jupiter-holdakat fedeztek fel.

A feltételezett kilencedik bolygó keresését folytató egyik amerikai kutatócsoport, Scott S. Sheppard (Carnegie Tudományos Intézet, Washington DC), David Tholen (Hawaii Egyetem és Mauna Kea Obszervatórium) és Chadwick Trujillo (Észak-Arizonai Egyetem, Flagstaff, Arizona) elsősorban a Cerro Tololo-n levő 4 méteres Blanco-teleszkópot használták.

Mivel ezt a távcsövet nemrégiben egy nagyon érzékeny, nagy látómezejű kamerával látták el egy másik projekt, a Dark Energy Survey számára, a kilencedik bolygó felkutatására is alkalmas lehet. Így tett Sheppard és kutatócsoportja is, akik az égbolt átvizsgálása

közben a Jupiter égi pozíciójától nem messze levő égterületekről is készítettek felvételeket 2017 tavaszán. 

A felvételeken akkor 12 új és lassan mozgó halvány objektumot fedeztek fel – a terület tavalyi és idei láthatósága alatt tovább folytatták a méréseket. 

A pályaszámításokat Gareth Williams a Nemzetközi Csillagászati

Unió (IAU) Kisbolygó Központjában (MPC), valamint tőle függetlenül a NASA

Sugárhajtómű Laboratóriumában (JPL) Robert Jacobson és Marina Brozovic végezte el, és a két csoport egybehangzó következtetése, hogy a Jupiter körül keringő holdakról van szó.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány hihetetlen nasa csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 60929





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet