Csillagászok szerint exobolygó lehet a rejtélyes kilencedik bolygó!

2016. június 1., szerda
Egy új szimulációs modell alapján arra következtetnek a kutatók, hogy a titokzatos kilencedik bolygó lehet az első naprendszeren belül felfedezett exobolygó. Egyesek még azt sem tartják lehetetlennek, hogy lakható is.

Újra felforrt a levegő a kilencedik bolygó körül. Lehet ugyanis, hogy ez a bolygó is egy exobolygó, vagyis maga a kifejezés értelmét veszti teljesen.

Az exobolygó definíciója ugyanis így hangzik: az exobolygó a mi naprendszerünkön kívüli, idegen csillag körül keringő égitest.

Számos jel utal a most közzétett új eredményekben arra, hogy a kilencedik bolygót az ifjú Nap több milliárd évvel ezelőtt befogta, és azóta a Naprendszer részét képezi.

A naprendszerünk hátsó udvarában, rejtve bújik meg ez az égitest, és nagyobb lehet, mint a Föld.

idegen-bolygo

A csillagok csoportokban jönnek létre és gyakran elhaladnak egymás mellett. Az ilyen találkozások során egy csillag “ellop” egy vagy több másik csillag körül keringő bolygót. Valószínűleg ezt történhetett akkor, amikor a Nap befogta a kilencedik bolygót.

Az nagyon valószínű, hogy a kilencedik bolygó máshonnan jött, vagyis egy idegen világ maradványai is lehetnek rajta egyes teóriák, feltételezések szerint.

Több milliárd évvel ezelőtt egy olyan pályára került, amelyik túlságosan széles volt saját csillaga körül, a Nap megragadta a lehetőséget, hogy “elrabolja” eredeti csillagától és “befogja”.

Amikor a Nap később eltávolodott a csillaghalmaztól, amelyben született, a kilencedik bolygó egy Nap körüli pályán ragadt – magyarázta Alexander Mustill.

x-bolygo-palyaja

Nincs még felvétel a kilencedik bolygóról, még egy fénypont sem. Nem tudják, hogy kőből, jégből vagy gázból áll-e. Amit tudni, hogy tömege tízszerese a Föld tömegének.

Már évek óta sejteni lehetett, hogy van egy rejtélyes bolygó a naprendszerünk külső peremén, azonban egészen a tavalyi év végéig nem volt biztos benne a tudomány. Aztán januárban robbant a bomba, amikor bejelentették a hírt, hogy meggyőző bizonyítékot találtak a Naprendszer peremén rejtőzködő planéta létezésére, amelyet nem sokkal később a Cassini űrszonda adatait tanulmányozó francia csillagászok is megerősítettek.

lakhato-bolygo

Egyesek azt is felételezik, hogy idegen életformák magvai is megbújhatnak rajta, annak ellenére, hogy a naprendszer annyira külső részén kering, hogy szinte biztos, hogy egy fagyott, jeges világ uralkodik rajta.

Ezek ugyan csak feltételezések, de amíg nem tudunk konkrétumokat, bármi megtörténhet, minden elméleti lehetőséget érdemes számba venni.

tudomány csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 5704

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet