​Csípőssel az egészségért – a csilipaprika fogyasztása bizonyítottan segít elkerülni a betegségeket

2021. április 24., szombat




Ha szeretjük a csípős ételeket, és imádjuk a kapszaicin maró érzését a szánkban és torkunkban, akkor van egy jó hírünk: a csilipaprika étrendünkbe való beépítésével csökkenthetjük a rákbetegségek és a kardiovaszkuláris rendellenességek kialakulásának kockázatát.

Az Amerikai Szív Egyesület (AHA) pénteki konferenciája előtt egy egészen rendkívüli tanulmányt osztottak meg a tudósok.

A SciTechDaily értesülései szerint a szóban forgó metaanalízis során összesen 4 729 tudományos kutatás eredményét összesítették, melyekben 570 ezer önkéntes esetében a csilipaprika hatásait vizsgálták.

Dr. Bo Xu, a Clevelandi Kardiológiai Klinika szakorvosa elmondta, ők sem számítottak arra, hogy ennyire markáns módon bebizonyosodhat a csípős zöldségek jótékony hatása:

“Meglepődve tapasztaltuk, hogy a korábbi tanulmányok alapján a csilipaprika rendszeres fogyasztása jelentősen csökkentette a szívproblémákkal és rákkal kapcsolatos mortalitást. Tisztán látható, hogy az étrendbeli tényezők kulcsfontosságú szerepet játszanak az egészség megőrzésében.”

Azok, akik napi rendszerességgel visznek be szervezetükbe kapszaicint főként csilipaprika formájában, 26 százalékkal kisebb eséllyel kapnak szívrohamot, valamint a rákhalálozási rizikójuk is 23 százalékkal alacsonyabb. Szintén meglepő eredmény, hogy az általános halálozási ráta szintén 25 százalékkal csökkent a csípős zöldségeket fogyasztó személyeknél.

Fontos kiemelni, hogy önmagában a csilipaprika-terápiát nem javasolják az orvosok sem, mivel a kutatásban csupán a halálozás általános esélyeit vizsgálták. 

A csípős ízért felelős kapszaicin bár kis mennyiségben valóban gyógyszer, nagyobb dózisban azonban irritálhatja a nyálkahártyát és az emésztőrendszert.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 27707





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet