Cunami veszély: 7,8-as erősségű földrengés söpört végig a Csendes-óceán partjaitól nem messze!

2017. július 18., kedd




Szökőár söpörhet végig egyes területeken?

Nemrég óriási katasztrófa következett be a Csendes-óceánon. Az egész a mélyből indulhatott ki feltételezhetően a kőzetlemezek súrlódása miatt.

Egy nagy erejű, a Richter-skálán mérve 7,8 fokos földrengés volt a Csendes-óceán északi részén, Alaszka és Kamcsatka között - jelentette az amerikai és a kínai szeizmológiai intézet kedden.

A rengés 300 kilométeres körzetben szökőárat okozhat, de riasztást egyelőre nem rendeltek el - írta az MTI.

A kínai forrás szerint a központja a Parancsnok-szigetek térségében volt, tíz kilométeres mélységben. Az ilyen erejű földmozgás súlyos károkat képes okozni, ha lakott területen történik, de most ilyet nem jelentettek.

A rengés erejét először 7,7 fokosra becsülték, ezt visszavették 7,4-re, majd megint kijavították az adatot 7,8 fokosra.

A rengést egyébként 5-ös erősségű utórengések is követték. Sokan a környéken és a környező területeken hatalmas szökőártól tartanak.

Az egyik legnagyobb modernkori pusztítást végző szökőár - vagy cunami - egyébként a 2011-es tóhuki földrengés és cunami volt.

Ez a Richter-skála szerint egy 9-es erősségű rengés volt. A katasztrófa több ezer áldozatot követelt.

A Japánt elérő hullámok tíz méter magasak voltak, és kisebb hullámok több másik országot is elértek. A cunami még Chilében is komoly károkat okozott. A víz Japánban néhol tíz kilométeres mélységben hatolt be a szárazföldre.

OSZD MEG másokkal is!

katasztrófa tudomány érdekes hihetetlen érdekesség cunami


Megtekintések száma: 76826





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet