Dagad a Face-botrány: tényleg világméretű lehallgatórendszerré van alakítva a legnagyobb közösségi portál?

2018. március 23., péntek




Edward Snowden szerint ez a helyzet, és a napokban óriási balhé robbant ki. Zuckerberg főhet a saját levében, akárcsak a globális megfigyelést végző elit?

Sokan a nagy közösségi oldal, a Facebook halálát vizionálják, és tény, hogy a mostani botrány olyan nagy lehet, hogy brutális hatásai lehetnek Zuckerberg terveire.

Az amerikai vállalat biztonsági főnöke már belebukott abba, hogy a legnagyobb közösségi oldalon az álhírek és a személyes adataink is nyugodtan terjedhetnek.

Az egészben az a legnevetségesebb és egyben tragikomikus, hogy az álhírekkel szemben teljes mellszélességgel léptek fel, és rengeteg nem álhírt terjesztő oldalt is ellehetetlenítettek ezzel, eközben felhasználók millióinak adatait lopják, és adják illetéktelen kezekbe.

Sőt, nemrég Edward Snowden szólalt meg a Facebook botárny kapcsán, és elmondta, hogy szerinte a közösségi oldal nem más, mint egy hatalmas, államilag irányított tömeges megfigyelő és lehallgató központ.

Az egyre kellemetlenebb szituációban Mark Zuckerberg – egyesek szerint gyanúsan – hallgat.

Miről van pontosan szó?

50 millió felhasználó adatait használhatták fel az amerikai elnökválasztási kampány során, ami miatt időközben a Facebook biztonsági főnöke már távozott posztjáról 

-épp a Facebook "sebezhetőségében" mutatkozik, ugyanis maga az oldal alakította ki úgy a rendszerét, hogy külső szervezeteknek gyakorlatilag gond nélkül lehetőségük legyen nem túl etikus módon is hozzáférni a felhasználók adataihoz.

Más szervezetek 30 millió felhasználóról beszélnek, a New York Times 50 millió olyanról tud, akiknek a személyes adataival visszaéltek.

Végül nemrég Zuckerberg egy szűkszavú közleményt tett közzé, megtörve a hallgatását, de nem sokat elárulva az egészről:

Elismerte, hogy az ő felelősségük megvédeni a felhasználók adatait. A posztban azt is ígéri, tovább dolgoznak a biztonságos működésen, a most kirobbant adatgyűjtési ügyet mindazonáltal még vizsgálják. 

Sokan azért tartják ezt egy nagy botránynak, mert ezek után nem lehet tudni, milyen visszaélések történtek, vagy fognak még történni. Az pedig már egy nyílt titok, hogy az USA az NSA tömeges megfigyeléseket végző szervezete egyfajta eszközként használja a közösségi oldalt arra, hogy mindent monitorozzon a felhasználókról.

Vagyis nincs kimondott szó, leírt mondat, amiről ne tudnának...

„A Facebook milliók magánéletének adatait adja el, többet azoknál, amiket önként posztolunk. Így nem áldozat, hanem tettestárs.” - írta Twitter bejegyzésében Snowden.

Bárkit és bármikor le lehet rajta követni.

A tökéletes program erre a célra, hiszen mára a Facebookon az emberek brutális mennyiségű információt és magánéleti dolgokat osztanak meg. Az információval pedig vissza is lehet élni...

OSZD MEG másokkal is!

összeesküvés botrány felháborító lehallgatás


Megtekintések száma: 19887





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet