Dante pokolstruktúrája alapján fejtették meg, mekkora a Pokol

2017. február 12., vasárnap




Különleges számítások alapján derült ki, milyen magas a Sárán, és mekkora is a pokol valójában.

Hitted volna, hogy kiszámolták egyszer azt, hogy mekkora is lehet a Pokol? Az pedig még bizarrabb, hogy azt is kiszámolták, hogy mekkora lehetett maga a Sátán.

Ráadásul mindez Galilei nevéhez fűződik, aki komolyan foglalkozott azzal, hogy ezeket a számításokat annak idején elvégezte.

Nem pusztán csak tudományos szempontból érdekelte, hanem vallástanilag is, ugyanakkor nagyon is komolyan vette a számításokat.

A 16. században született, és a 17. században meghalt Galileo Galilei leginkább csillagászati tevékenységéről ismert, távcsövével 1610-ben felfedezte a Jupiter négy holdját a sokból.

Még fiatalkorában azonban érdekelte az, hogy vajon ha létezik a pokol akkor mekkora mérete lehet, és milyen maga lehet maga az ördög.

Akkoriban még nem voltan nézeteltérései az egyházzal a később általa kialakított heliocentrikus világkép miatt, és tisztán tudományos alapon érdeklődött, mekkora is lehet a világ legsötétebb helye, ahová az elkárhozott, gonosz emberi lelkek kerülnek.

A Biblia erre nem szolgál túl sok információval, és konkrét méretet sehol sem említ.

Még csak megközelítőleg sem, így gyakorlatilag az olvasóra, és a hit gyakorlóinak fantáziájára van bízva az, hogy mekkora lehet maga a pokol.

A pokol méretéről rendkívül komoly viták alakultak ki. Ekkor kértek meg két matematikust, akik kiszámolták a pokol méreteit. Az egyikük volt maga Galilei.

Galilei a számításhoz a három évszázaddal korábban, Dante által az Isteni színjátékban leírt pokolstruktúrát használta, ezt a fiktív leírást ugyanis hiteles dokumentumként kezelték.

A számítások során eleinte nem volt túl sok támpontja, és többször rugaszkodott neki a kemény feladatnak, mire sikerült egy végső, helyesnek tűnő számítást alkalmaznia.

Ennek során az volt a kiinduló pontja, hogy a pokol a Föld belsejében helyezkedik el. Az alakja pedig egy lefelé keskenyedő kúp alak, és ennek a kúpnak a csúcsa a Föld középpontjában van.

A másik oldalon egy félgömb alakú kupola található, mely lefedi az egészet, ennek a Dante Isteni színjátéka szerint az egyik szélé a Gangesz van, a közepén pedig Jeruzsálem városa terül el.

A számításokat többször is ellenőrizte, mire végül publikálta a nagyközönség száméra, és kiderült, mekkora lehetett a pokol.

A pokolnak az alapja egy hatalmas kör volt mely 5400 kilométer átmérővel rendelkezett, és 60 fokban szűkült lefelé.

Galilei annyira maximalista volt, hogy képes volt a pokol boltozatának vastagságát is kiszámolni, mely alapján 460 kilométer lehetett maga a boltozat.

A Sátánt sokan egy óriási lényként képzelték el a pokolban, így sejteni lehetett, hogy a matematikus számításai is valami nagyon magas lényt fognak sugallni.

Galilei eredményei szerint a Sátán maga 1180 méter magas volt odalenn a pokolban.

A tudós 1638-ban újraszámolta a számításait, rájött ugyanis, hogy rosszul következtette ki a boltozat vastagságát.

Hogy valójában mekkora lehet a pokol, az persze sohasem derül ki, csak azok számára, akik odakerülnek. Ezért jobb is, ha ne vágyunk arra, hogy ezt megtudjuk.

rejtély érdekes rejtélyek érdekesség vallás biblia


Megtekintések száma: 191427





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet