David Attenborough: azonnali lépéseket kell tenni a Föld pusztulásának megelőzése érdekében!

2023. szeptember 17., vasárnap
Már az ismert természetfilmes szerint is nagy a baj.

Annak idején ő volt az a filmes szakember, aki a Kék bolygó című monumentális dokumentumfilmben az egész világot elkápráztatta az általa bemutatott világgal és annak sokszínűségével.

Később, nem túl régen aztán bemutatta a legendás dokumentumfilm folytatását, mely elsöprő sikert aratott.

A kék bolygó című sorozat folytatása azokat a károkat tárja fel, amelyeket a műanyag használata a tenger élővilágának okoz.

A 91 éves természettudós azonnali lépéseket sürgetett, mondván az emberiség tartja a kezében a bolygó jövőjét - olvasható a The Guardian honlapján.

David Attenborough szerint óriási a baj, és már nem lehet elodázni a Föld megmentését, mert teljes ökoszisztéma összeomolhat.

A közelmúltban megjelent vizsgálat szerint a fogyasztók percenként egymillió műanyagpalackos terméket vásárolnak a világon.

A következő húsz évben várhatóan megkétszereződik a műanyaggyártás, 2050-re megnégyszereződik.

Világszerte több mint nyolcmillió tonna műanyag került az óceánokba évente, és egy minapi tanulmány szerint több milliárd ember iszik műanyagrészecskékkel szennyezett vizet.

Sir David Attenborogh új hétrészes sorozata bizonyítékokat mutat be arról, hogy a szárazföldön eldobott műanyag több ezer kilométert tesz meg az óceánokon, és hogy az albatrosz műanyaggal kénytelen etetni fiókáit.

A brit természettudós szerint az egyre növekvő hőmérséklet és műanyaghasználat jelenti a legnagyobb veszélyt az óceánok világára.

Nemrégiben több kutatás is bebizonyította, hogy a világ minden táján mérhetők apró műanyag szennyeződések az ivóvízben, vagyis a műanyag szennyeződés globális mértéket öltött, és már az emberi társadalmat is mérgezi.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány természet tömeges kihalás földünk kataklizma


Megtekintések száma: 67779

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet