Dekódolták a holt tengeri tekercseket! Amit ír, a Bibliából is kimaradt...

2021. július 13., kedd
A régészek szerint meghatározó felfedezést tettek!

Az IFLScience arról számolt be, hogy a Haifai Egyetem csapata nagyjából egy éven át dolgozott a tekercsen, mire sikerült összeilleszteniük a 60 apró töredéket, és dekódolniuk az írást.

Ezzel forradalmi eredményeket értek el a régészet egy meghatározott szegmenségben.

A holt-tengeri tekercseket őrző első barlangot az 1940-es évek második felében találta meg egy beduin kecskepásztor a Kumráni-hegységben. Később a környéken további 11 barlangot azonosítottak.

A ritka pergameneket a 20. század közepén lopták el, vélhetően helyi pásztorok – közölte a Jeruzsálemi Héber Egyetem és a virginiai Liberty Egyetem.

A barlang a Jerikótól 15 kilométerre délre fekvő ősi település, Khirbet Kumrán nyugati szikláinál található, ahol 1947 és 1956 között tizenegy barlangot találtak.

Az úgynevezett holt-tengeri tekercseket a tó partjának közelében lévő barlangokban találták meg. A Kr. e. 3. és a Kr. u. 1. század között íródott tekercsek a legrégebbi ismert bibliai tárgyú kéziratok, amelyeket Kr. u. 68-ban rejtettek el a római hadsereg elől 11 barlangban a Júdeai-sivatagban.

A holt tengeri tekercseket soha azelőtt nem sikerült megfejteni, most először nyertek betekintést ezekbe.

A holt tengeri tekercsek nem mindegyike van kódolva, de néhány akadt köztük, amik titkosítással íródtak, így ezeket a tudomány sokáig kakukktojásként kezelte. 

A tekercs elemzésének köszönhetően fény derült egy ősi zsidó szekta szokásaira és ünnepeire, valamint arra, hogy az irat eredeti hibáit később egy második szerző javította.

A kutatók teljes közleménye itt található:

http://www.haifa.ac.il/index.php/en/home-page3/281...

A közelmúltban megfejtett iratból egyébként az is kiderült, hogy az eszénusok naptárában egy év 364 napból állt.

Mindemellett az egyik legnagyobb felfedezés és érdekesség az, hogy két korábban nem ismert Bibliai eseményről is szó esett a tekercsekben.

A szöveg megjelöl két olyan eseményt is, amelyek nem szerepelnek a Bibliában: az új bor és az új olaj napja, amelyek a zsidó savuotot, az új gabona ünnepét követték ötven, illetve száz nappal.

OSZD MEG másokkal is!

rejtélyek történelem régészet


Megtekintések száma: 151229

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet