Démoni ikertestvérek avagy a doppelgänger-jelenség

2015. augusztus 14., péntek




Vérfagyasztó lehet, amikor hirtelen feltűnik egy szellemkép, aki szakasztott másunk, és a szó szoros értelmében szembetalálkozunk saját magunkkal. A bizarr eset, amit doppelgänger-jelenségnek neveznek, egyáltalán nem ritka, és a mai napig vita tárgyát képezi a szakemberek között.

Néha megkettőződünk?

A legenda szerint a doppelgängerek paranormális megkettőződései egy valóságos személynek. Sokféle módon manifesztálódhatnak: láthatod őket a szemed sarkából, találkozhatsz velük egy magányos út során, de ami a legrémisztőbb, láthatod őket magad mögött, amikor tükörbe nézel. A doppelgängerek megjelenhetnek az eredeti személy közelében, de az sem ritka, hogy egészen máshol bukkannak fel, alaposan félrevezetve ezzel a szemtanúkat. Van, hogy együttműködnek a személlyel, segítik őt bizonyos feladatokban, de a legtöbbször csak helyettesítik. A jelenségre sok magyarázat keletkezett az idők folyamán.

Az ezoterikus elméletek szerint a doppelgängerek természetfeletti lények, akik lehetnek az eredeti személy spirituális másolatai vagy démoni ikrek. A tudósokat is izgatja a jelenség, igaz, laboratóriumban nem sikerült még vizsgálni a titokzatos jelenéseket, így eddig jórészt spekulációkkal álltak elő. Vannak, akik egyszerű észlelési zavarként magyarázzák, mások szerint viszont olyan pszichopatológiák tünete, mint a skizofrénia. Bármi is az igazság, az biztos, hogy a történelem folyamán rengeteg feljegyzés keletkezett a furcsa jelenségről, és meglepően sok közismert emberrel megesett, hogy hirtelen saját magával találkozott szembe a szó szoros értelmében

Goethe

Johann-Wolfgang-von-GoetheA kiváló német szerző akkor élte át ezt a különös élményt, amikor egy szerelmi légyottról tartott hazafelé. Magányosan lovagolt az úton, amikor megpillantott egy titokzatos lovast, aki az ellenkező irányból közelített felé. Saját bevallása szerint olyan érzése volt, mintha lelki szemeivel észlelte volna az alakot, aki mintha a saját tükörképe lett volna, csak másmilyen ruhát viselt. Az alak ugyanolyan hirtelen tűnt el, ahogy felbukkant. Goethe rendkívül nyugtalanítónak találta ezt az élményt, ám hamarosan megfeledkezett róla. Nyolc évvel később ugyanazon az útvonalon találta magát, ám az ellenkező irányba lovagolt, ezúttal ugyanis épp a kedvesével volt találkozója. Ekkor jutott eszébe az évekkel korábbi különös élménye, amit különösen hátborzongatóvá tett, hogy ugyanaz a ruha volt rajta, amit korábban a jelenésen látott.

Nagy Katalin

katalin-carnoA legendás cárnő is szembetalálkozott saját magával, és erre több szemtanú is volt. Egy éjszaka ugyanis az ágyában feküdt, amikor aggódó szolgái azzal keltették fel, hogy épp most látták belépni a trónterembe. Mivel Katalin nyilvánvalóan a hálószobájában volt, mindannyian a trónterembe siettek, hogy a rejtély végére járjanak. Amikor a cárnő belépett a trónterembe, megpillantotta a doppelgängerét, aki nyugodtan ült a trónon. Szólította az őröket, hogy fogják el a kísérteties hasonmást, ám mire az őrök megérkeztek, a jelenés eltűnt. A doppelgänger rossz ómennek bizonyult, ugyanis az uralkodó nem sokkal később meghalt.

Shelley

shelleyShelley esetén is a véget jelezte a doppelgänger felbukkanása, ugyanis a költő nem sokkal később vízbe fulladt egy tengeri vihar során. Halála előtt többször is találkozott a doppelgängerével, aki mindig ugyanazon a helyen bukkant fel. A különös élményekről beszámolt feleségének, Mary Shelley-nek, a Frankenstein szerzőjének is, így maradt fenn a történet. Egy alkalommal a költő közeli barátja, Jane Williams is tanúja volt a jelenésnek, aki az ablaka alatt látta elsuhanni a doppelgängert.

I. Erzsébet

I-erzsebetAz angol királynő igencsak megijedt, amikor feltűnt a doppelgängere. A királynő arról számolt be, hogy a kísértet az ágyán feküdt mozdulatlanul, mintha csak egy hulla lenne. A jelenés sokakat nyugtalanított az udvarban, ugyanis úgy tartották, hogy a közelítő halál biztos jele. Persze, könnyű lett volna úgy magyarázni, hogy a különös jelenség az idősödő királynő zaklatott elméjének a szüleménye, ám az események a misztikus magyarázatot igazolták: Erzsébet hamarosan meghalt.

Abraham Lincoln

Abraham LincolnTalán a leghátborzongatóbb doppelgänger-jelenséget az egykori amerikai elnök élte át. Lincoln, aki nagyon érdeklődött a paranormális jelenségek iránt, egy este a kanapéján pihent, amikor belepillantott a tükörbe, és legnagyobb meglepetésére két arcot látott benne. A második Lincoln sápadt volt, kísérteties, és egyenesen rá nézett a tükörből. Meglepetésében felugrott a kanapéról, mire a jelenés eltűnt. Lincoln csak megijedt, a felesége, Mary azonban teljesen megrémült, ugyanis ő is hitt abban, hogy a doppelgänger rossz jel. Lincoln egy ideig visszajárt a kanapéra, hogy újra megpillantsa a különös kísértetet. Egyszer fel is tűnt a tükörben, ám utána soha többé nem látta. Esetében nem bizonyult rossz ómennek a kísérteties hasonmás, hiszen a feltűnése után semmilyen katasztrófa nem érte Lincolnt.

Maupassant

guy-de-maupassantA francia író nemcsak látta a doppelgängerét, hanem közeli kapcsolatba is került vele. Halála előtt néhány évvel azt állította, hogy rendszeresen találkozik saját hátborzongató ikertestvérével, aki nemcsak hogy beszél hozzá, hanem egyszer leült mellé és egy novellát diktált neki. Ez az írás a Horla című horrortörténet, ami arról szól, hogy a főszereplő elméjét lassan felemészti, hogy megszállta egy ördögi szellem, aki gazdatestként használja őt. Még hátborzongatóbbá teszi a történetet, hogy a Horla megírása után Maupassant elméje lassan megbomlott, és elmegyógyintézetben halt meg nem sokkal később.

Forrás: life.hu

paranormál rejtély rejtélyek


Megtekintések száma: 23559873





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet