Dezodorok: mellrákot és szívelégtelenséget okozhatnak?

2019. május 15., szerda




Mi igazság a dezodorok hatásaival kapcsolatban?

Talán hallottál már az alumíniumot tartalmazó dezodorok és izzadás gátlók körüli vitákról. A ráktól az Alzheimer kórig nagyon sok betegség kapcsán tették már felelőssé a dezodorokat, na de mi az igazság?

Vajon csupán véletlen egybeesés az, hogy a nők körében nyolcszor nagyobb a mellrák kialakulásának kockázata a hónalj közelében, ahol éppenséggel a dezodorokat is alkalmazzák?

Rengeteg olyan dezodor van a piacon, amit alumínium mentesként adnak el, viszont tele vannak -ha nem is alumíniummal- de más mérgező hatású fémekkel. Az alumínium ugyanis nem az egyetlen mérgező hatású összetevő: számos olyan láthatatlan bajkeverő rejtőzik a dezodorokban és az izzadás gátlókban, ami még sokkal rosszabb, mint az alumínium-vegyületek, amit sokan már tudatosan próbálnak elkerülni. Tehát először is álljon itt egy rövid áttekintés arról, hogy miért tartják annyira veszélyesnek az alumíniumot, majd vegyük sorra a többi gonosz vegyületet, ami előfordul a dezodorokban.

Alumínium Számos formában jelen van az izzadásgátlókban és deo-kban, nevezetesen alumínium-kloridként, alumínium-klorid-hexahidrátként és alumínium-klórhoidrátként. Ezekről a vegyületekről már bebizonyosodott, hogy felszívódnak bőrön át és bekerülnek a véráramba.

Az alumínium-tartalmú dezodorokról, amelyeket a mellrák kialakulásának megnövekedett kockázatában is felelőssé tesznek, már számos tudományos vizsgálat látott napvilágot. Az egyik különleges tanulmány keretein belül például 437 mellrákkal diagnosztizált nőt vizsgáltak: ebből a kutatásból az derült ki, hogy sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki mellrák a korai életkorban, amikor hosszú ideig használnak dezodort, különösen akkor, ha közvetlenül borotválkozás után alkalmazzák az izzadásgátlót.

Más tanulmányok arra mutattak rá, hogy szignifikánsan magasabb az alumíniumszint a mellrákos páciensek szöveteiben, mint a rák egyéb fajtáival kezelt betegek szöveteiben. Bebizonyosodott az is, hogy a szélsőségesen magas mennyiségű alumínium növeli az Alzheimer-kór kockázatát, a rövid periódusú vizsgálatok pedig bebizonyították, hogy már viszonylag kis mennyiségű alumínium is felszívódik a dezodorokból, ami szintén hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához. Ez azt jelenti, hogy a dezodorok és a rák között lehet összefüggés, de a tudomány ezt még nem bizonyította be kellő pontossággal.

Parabének

A parabének olyan mesterséges tartósítószerek, amelyek a testápolási termékek legkülönbözőbb fajtáiban megtalálhatóak, köztük a dezodorokban és az izzadásgátlókban. A parabének fő fajtáit a hónalj spray-k is tartalmazzák: ezek a metil-parabén, a propilparabén és az ethilparabén. A parabének szerepe a mellrák-kockázatának növelésében már bizonyított tény. Ennek oka, hogy a parabének utánozzák az ösztrogén hormon hatását (ez az a hormon, amit összefüggésbe hoznak a magasabb arányú emlőrák előfordulásával). Más tanulmányok azt mutatják, hogy talán kapcsolat van a parabének és az alacsonyabb spermaszám, valamint a férfiak meddősége között.

Triclosan

Nagyon sok testápolási termékben jelen van összetevőként, köztük a fogkrémekben. Az eredetileg növényvédőszerként használt anyag megtalálta az utat a szépségiparba is. 

Sajnos az ma már teljes mértékben bebizonyosodott, hogy növeli a szívbetegségek kockázatát, köze van a szívelégtelenséghez, a harántcsíkizom-összehúzódáshoz, a károsodott izomműködéshez és a rák különböző formáihoz, különösen az emlőrákhoz.

Cocamide Diethanolamine

Számos különböző testápoló termékben jelen van, főleg samponokban használják sűrítő- vagy habosítószerként. A Cocamidét Kalifornia Államban például már betiltották a rákkeltő hatás miatt.

Melyik alumínium-mentes dezodort érdemes használni?

Tagadhatatlan a dezodorok előállításához használt vegyi anyagok mérgező hatása. Hosszú távon nagyon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek, hacsak nem találjuk meg a valódi természetes alternatívát.

Ezért nagyon fontos, hogy rászánjuk az időt a legbiztonságosabb megoldás kiválasztására. Mint már említettük, azok a dezodorok sem veszélytelenek, amelyekre rá van írva, hogy „alumínium-mentesek”, hiszen ezek egyéb káros anyagokat tartalmazhatnak. 

Ezen túlmenően az alumínium-mentességről szóló címke a legtöbbször azt jelenti, hogy az alumínium más formában, ammónium-timsó néven van jelen az adott termékben. Míg olyan kutatást még nem végeztek, ami azt bizonyította volna, hogy az ammónium-timsó biztonságosan helyettesítheti az alumíniumvegyületeket, addig csak azt tudjuk, hogy az alumínium ebben a formában nagy valószínűség szerint még rosszabb, mint más formában. Ezért a legjobb dezodor az, ami 100%-ban természetes összetevőket tartalmaz.

Forrás: Tudnodkell.info

egészség feltáró egészség megelőzés


Megtekintések száma: 136937





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet